Težimo društvu zasnovanom na znanju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa timom osnovaca iz Srbije koji je osvojio nagradu za inovaciju na Evropskom takmičenju u robotici, i tom prilikom im poručila da Vlada izuzetno ceni trud, znanje i njihovu hrabrost da odu na to takmičenje i da pobede.

Tim u sastavu Konstantin Ljepava (6. razred) i Aleksa Bošković (7. razred), nagrađen je na takmičenju „Eurobot“ u Parizu, u konkurenciji učesnika u kategoriji do 18 godina.

Brnabić je, čestitajući im na uspehu, istakla da su na ovaj način pokazali da Srbija ima inovacije i znanje, i da je Vlada tu da to podrži i da mu podstrek.

Želimo društvo zasnovno na znanju jer samo uz znanje, trud i upornost možemo da napravimo Srbiju koja dugoročno može da bude konkurentna i ima ekonomski rast koji će nam pomoći da po standardu sustignemo zemlje EU, navela je ona.

Premijerka je poručila da će Vlada nastaviti da ulaže u inovacije, start-ap preduzeća, i naglasila da je važno da se u školama napravi društvo znanja kako bi mladi mogli da se bore za poslove u budućnosti, za koje sada i ne znamo kakvi će biti.

Aleksa i Konstantin su, kako je istakla, pravi primer toga i treba da budu uzor mladima.

Brnabić je, nakon što je Aleksi Boškoviću uručila biografiju Nikole Tesle, a Konstantinu Ljepavi knjigu iz istorije, pozvala naš mladi tim da poseti Naučno-tehnološki park na Zvezdari, kako bi se upoznao sa tim šta malo stariji od njih rade kad su inovacije u pitanju.

Konstantin je učenik 6. razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”, a Aleksa sedmog razreda OŠ “Milena Pavlović Barili”, a nakon pobede na regionalnom takmičenju u Novom Sadu u aprilu, nagrađeni su i u Parizu.

Da naprave robota za takmičenje u Novom Sadu trebalo im je mesec dana, a onda su ga za približno dva meseca unapredili i predstavili na “Eurobotu”, u Parizu, u konkurenciji učesnika do 18 godina.

Tema takmičenja bili su „pametni gradovi”, a srpski osnovci su kreirali robote koji obavljaju različite zadatke: paljenje svetla, uređenje prostora za reciklažu, izgradnju „pametnih kuća”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*