Tihanovskaja poziva na dijalog i ponovno brojanje glasova

Protivkandidatkinja beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka na nedavno održanim predsedničkim izborima, Svetlana Tihanovskaja, pozvala je svoje pristalice da potpišu onlajn peticiju u kojoj traže ponovno prebrojavanje glasova sa izbora održanih prošle nedelje, a na kojima veruje da je pobedila.

Svetlana Tihanovskajaje u video poruci objavljenoj na Jutjubu od pristalica zatražila da podrže istragu o navodnom falsifikovanju izbora, i pozvala sve gradonačelnike da organizuju mirne demonstracije, prenosi Rojters.

Tihanovskaja poziva na prestanak nasilja i nastavak dijaloga

Zatražila je od vlasti u Belorusiji da okončaju nasilje i započnu dijalog sa narodom, prenosi Tas.

„Trebalo bi da okončamo nasilje na ulicama beloruskih gradova. Pozivam vlasti da ga zaustave i započnu dijalog“, rekla je Tihanovskaja u video-snimku.

Glavna rivalka predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska otputovala je u utorak u Litvaniju.

Istog dana objavila je video u kojem je objasnila zašto je odlučila da napusti zemlju.

Nasilje na ulicama izbilo je nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova demonstranti su izašli na ulice i sukobili sa policijom koja je upotrebila vodene topove, šok bombe i suzavac.

Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo nakon što je u njegovim rukama eksplodirala neidentifikovana eksplozivna naprava dok je pokušavao da je baci na policajce.

Protesti u Belorusiji nastavljene su i sinoć, povređeno je oko 100 policajaca.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*