Tiodorović: Epidemiološka situacija nesigurna, sa naznakama stabilizacije

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC / an
BEOGRAD –

„Trenutna epidemiološka situacija u Srbiji se može označiti nesigurnom sa naznakama stabilizacije, posebno u velikim gradovima“, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa dr Branislav Tiodorović i dodao da se to može reći za Beograd, Novi Sad i Kragujevac.

„Takvu situaciju smo“, rekao je on na konferenciji u Palati Srbija, „prošle nedelje imali i u Nišu“.

tiodorovic

„Epidemiološka situacija se, ukupno gledajući, od Vojvodine sve do krajnjeg juga u dobroj meri stabilizuje. Imamo zabeležene podatke o smanjenju broja pacijenata kod prvih dijagnoza. Imamo otpuštenih iz kliničkih centara i bolnica u značajnoj meri, to se kreće čak i do 30 odsto“, rekao je Tiodorović.

Prema trenutnoj situaciji se, dodao je, može reći da jedino možda na krajnjem jugu, u delu opština Bujanovac i Preševo, i to kod populacije alabanske manjine, postoji blagi rast broja obolelih koji se može pretvoriti u veći i to zato što se, kaže, oni za sada leče najviše u privatnim zdravstvenim ustanovama i na Kosovu i Metohiji.

Oni, dodao je, koriste zdravstveni sisitem Vranja i Klinički centar u Nišu isključivo kada su najteži slučajevi u pitanju.

„Ja sam im skrenuo pažnju na licu mesta, na terenu, da su onda oni odgovorni jer oni kao državljani Srbije imaju sva prava da se na vreme, još kod lakih formi, jave u zdravstveni sistem Srbije. Nadamo se da će to prihvatiti“, dodao je Tiodorović.

Po kriterijumima EU i SZO za odluke o strancima

„Srbija se držala kriterijuma Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svetske zdravstvene organizacije prilikom odluke o uslovima pod kojima će stranaci u našu zemlju“, izjavio je epidemiolog Tiodrović.

Upitan zašto je odlučeno da se uvede obavezan negativan PCR test za strance, ali ne i za naše državljane koji se iz tih zemalja vraćaju u Srbiju, Tiodorović je na konferenciji za novinare rekao da su ograničavajuće mere za ulazak stranaca uvedene u skladu sa situacijom u tim zemljama, a da se u slučaju naših državljana koji se vraćaju u Srbiju oslanja na njihovu samosvest i na to da brinu o svom zdravlju.

Tiodrović kaže da postoje takozvane tri zone novih zaraza u zemljama, crvena zona iznad 25 i više novozaraženih na 100.000 stanovnika, plava od 10 do 25 novozaraženih na 100.000 i najidealnija kojoj i mi težimo, zelena zona ispod 10 novozaraženih.

Nevao je da su na primer u zelenoj zoni Mađarska, Norveška, Slovenija, i zato za njih nisu uvedena ograničenja.

Zemlje u plavoj zoni se moraju, kako navodi, pratiti intenzivno, a u toj gurpi su Hrvatska za čije držvaljane je potreban PCR test ne stariji do 48 sati.

U crvenoj zoni su, kaže, Bugarska čiji državljani moraju da imaju PCR test za ulazak u Srbiju, a isti uslov je i za državljane Rumunije za koju navodi da u ovom delu Evrope ima najveći broj novopozitivnih i preminulih, kao i za državljane Severne Makedonije.

Tiodorović je rekao da se za državljane Crne Gore neće tražiti nikakav uslov za ulazak u Srbiju jer se u toj zemlji beleži pozitivan trend.

„Da li će oni (Crna Gora) promeniti svoj stav budući da traže PCR test i karantin, to ćemo videti“, kaže Tiodorović.

Naveo je će se situacija dalje pratiti i donosiće se odluke o tome da li će se uvoditi neke mere, a da se za naše državljane ne uvodimo nikave uslove za povratak u Srbiju računajući na njihovu samosvest i to da čuvaju svoje zdravlje.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da Srbija nije zakasnila što se tiče obaveznog PCR testiranja za strance koji dolaze iz Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije i Bugarske.

On je naglasio da je odluka doneta na osnovu detaljne analize.

To što za građane Srbije koji se vraćaju iz tih zemalja neće trebati PCR test, prema Gojkovićevim rečima ne znači da se neće menjati ukoliko se epidemiološka situacija pogorša.

Za pet do sedam dana, navodi, ponovo će analizirati situaciju i doći do zaključka da li će negativan test biti obavezan i za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva.

IZVOR:RTV

FOTO:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*