Titov unuk uskoro i na Interpolovoj poternici

Edvard Broz nedostupan Srbiji, gde mu je izrečena pravosnažna kazna zbog teške saobraćajne nesreće počinjene 1992. godine. Sumnja se da se krije u Hrvatskoj, piše Politika.
Edvard Broz nam ni saušešće nije izjavio 1

Za Edvardom Brozom (70), unukom Josipa Broza Tita, uskoro bi trebalo da bude raspisana Interpolova poternica zbog neodazivanja na izdržavanje osmomesečne zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je 1992. godine poginuo Gojko Popović, saznaje „Politika”. Prema saznanjima našeg lista, Ministarstvo pravde zatražilo je od Drugog osnovnog suda u Beogradu, nadležnog za izvršenje kazne, saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Brozom.

– Presuda Višeg suda u Beogradu doneta protiv Edvarda Broza postala je pravnosnažna 15. aprila ove godine, a izvršna 4. juna. Po sticanju zakonskih uslova, presuda je dostavljena Drugom osnovnom sudu na izvršenje. O ovome je obavešten i Sektor za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde – rečeno je za „Politiku” u Višem sudu u Beogradu.

Drugi osnovni sud, koji je u konkretnom slučaju nadležan za izvršenje kazne, odmah po prijemu pravnosnažne presude protiv Broza (22. jula) raspisao je poternicu za Brozom za teritoriju Republike Srbije.

– Ministarstvo pravde zatražilo je pre dva dana saglasnost Drugog osnovnog suda da se za Brozom raspiše međunarodna poternica. Odluka se može ubrzo očekivati – rečeno nam je u Drugom sudu.

Prema nezvaničnim informacijama, Broz se nalazi u Hrvatskoj, čiji je državljanin.

Postavlja se pitanje da li on može da bude izručen našoj zemlji s obzirom na to da Ugovor o izručenju između Hrvatske i Srbije podrazumeva ekstradiciju samo za dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Edvard Broz je osuđen na osam meseci zatvora pošto je oglašen krivim da je 20. avgusta 1992. godine u Zemunu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Gojko Popović. Prema navodima optužnice, on je automobilom kojim je upravljao preticao „jugo” i autobus koji je saobraćao gradskom linijom i sudario se sa drugim vozilom. Popović, koji je bio sa Brozom u vozilu, poginuo je na licu mesta.

Tokom sudskog postupka, koji je vođen u Brozovom odsustvu, utvrđeno je da je on u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi.

Odmah posle udesa u Zemunu, Broz je, prema nezvaničnim informacijama, pobegao u Hrvatsku, ali je uhapšen 21. januara 2008. godine na graničnom prelazu Batrovci, kada je pokušao da uđe u Srbiju. Tri dana kasnije pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo mu je da se na 15 dana javlja policiji.

Krajem marta 2008. godine, Broz se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i izneo odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobegao. Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008. Predmet je bio u prekidu u Višem sudu u Beogradu, ali je početkom 2020. godine godine počelo suđenje u njegovom odsustvu.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*