Tramp: Istorijski sporazum, radujem se poseti Beogradu i Prištini

Vasington, 4. septembra 2020 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic i predsednik SAD Donald Tramp. Odlican sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnoj sobi. TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV/ bs
VAŠINGTON –

Američki predsednik Donald Tramp nazvao je danas sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine istorijskim i poručio da se raduje da poseti „obe zemlje“ u ne tako dalekoj budućnosti, prenosi AP.

Tramp je, pred ceremoniju potpisivanja sporazuma, rekao da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti veoma hrabri lideri koji su u Vašington došli da finalizuju dogovor o tome kako da učine Balkan neverovatnim regionom.

Oni su ovim sporazumom učinili svet bezbednijim, naglasio je on.

„Ponosni smo na ova dva hrabra lidera i sporazum. Radujem se daljoj saradnji i mogu reći da ću u bliskoj budućnosti posetiti Srbiju i Kosovo“, najavio je Tramp.

On je preneo da su se Srbija i Kosovo obavezale na normalizaciju ekonomskih odnosa.

Ukazao je da se radi dugo na rešavanju ovog konflikta, više decenija, a da je njegova administracija predložila novi način pristupa u cilju da se problemi prebrode.

vucic,tramp

Instagram „Buducnostsrbijeav“ /

„Veliki prodor je postignut, za koji niko nije mislio da će se dogoditi“, konstatovao je Tramp.

Tramp o preseljenju ambasade Srbije u Jerusalim: Čestitam Vučiću, hrabar i istorijski potez

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je najavio da će ambasada Srbije u Izraelu biti premeštena u Jerusalim do jula naredne godine.

„To je hrabar i istorijski potez!“, naveo je Tramp na Tviteru.

Ukazao je da u SAD živi mnogo ljudi iz Srbije i sa tzv. Kosova, koji vole svoju zemlju i da je i zbog njih dobro da je postignut sporazum.

Preneo je da su Izrael i Kosovo dogovorili uspostavljanje diplomatskih odnosa, a da je Srbija obećala otvaranja kancelarije Privredne komore ovog meseca u Jerusalimu, kao i izmeštanje ambasade u taj grad u julu.

AP: Diplomatska pobeda Trampa uoči predsedničkih izbora

AP u izveštaju sa današnjeg sastanka prenosi da su Beograd i Priština saopštili da su normalizovali ekonomske odnose u okviru pregovora, kojima posreduju SAD, koji, kako navodi, uključuju i da Beograd premesti ambasadu Srbije u Jerusalim, a da Prištinu prizna Izrael.

Bela kuća:Istorijska prekretnica između Beograda i Prištine

Predsednik Donald Tramp je upravo objavio istorijsku prekretnicu između Srbije i Kosova, saopštila je Bela kuća na oficijalnom tviter nalogu.

Kako dodaje, posle dva dana sastanaka sa zvaničnicima Trampove administracije, Vučić i Hoti pristali su da sarađuju u nizu ekonomskih pitanja kako bi privukli investicije i stvorili nova radna mesta.

AP ocenjuje da je objava Bele kuće o potpisivanju sporazuma predstavlja diplomatsku pobedu za predsednika Trampa uoči predsedničkih izbora u novembru i unapređuje napore njegove administracije da se poboljša međunarodni položaj Izraela.

Vučić: Odličan sastanak sa američkim predsednikom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagram nalogu “ buducnostsrbijeav “ da je imao odličan sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Na fotografijama se vidi da je sastanku prisustvovao i potpredsednik SAD Majkl Pens.

Grenel: Tramp potpisao na oba dokumenta pismo o namerama da će Srbija i tzv Kosovo raditi zajedno na sprovođenju sporazuma

Specijalni savetnik predsednika SAD Ričard Grenel na brifingu sa novinarima posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i tzv Kosova rekao je da je reč o „velikom sporazumu kome je prethodio veliki spor koji traje 21 godinu“.

Veliki je uspeh normalizacija vazdušnog, železničkog, drumskog saobraćaja, otvorene granice, širok dijapazon industrije….da je rešeno pitanje diploma…da će za Gazivode biti urađena studija izvodljivosti da bi se videlo kakva i koliko radnih mesta tu može da se otvori…

Na pitanje da li su ovaj sporazum međusobno potpisali predstavnici Srbije i tzv. Kosova ili su ga potpisali sa SAD, on je odgovorio: „potpisali su sporazum da će raditi zajedno na normalizaciji ekonomskih i trgovinskih odnosa“, i dodao da je sve isto u sporazumu koji su potpisali pojedinačno, svako svoj, Vučić i Hoti, sem poslednje tačke o Izraelu.

On je precizirao da je Tramp potpisao na oba dokumenta pismo o namerama da će oni ( Srbija i tzv Kosovo) raditi zajedno na sprovođenju ovog sporazuma, a ne da su Vučić i Hoti potpisali sporazum sa SAD.

Grenel je dodao da će obe strane nastaviti pregovore u Briselu.

„Potrebni su nam Evropljani da radimo zajedno na rešenju odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Grenel.

Kosovo i Srbija žele evropsku budućnosti i čeka ih dug put do toga, mi ćemo ih podržati na tom putu ali mi nismo deo EU, a to je deo političkog procesa koji je složen zbog EU kriterijuma, zaključio je.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*