Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

epa08646877 US President Donald J. Trump participates in a signing ceremony and trilateral meeting with the President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic (not pictured), and the Prime Minister of the Republic of Kosovo, Avdullah Hoti (not pictured), at the White House, in Washington, DC, USA, on 04 September 2020. EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL
VAŠINGTON –

Američki predsednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu. Foks njuz navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede, koji je pohvalio američkog predsednika za napore na rešavanju dugotrajnih sukoba u svetu.

tramp, bela, kuca, vasington, dijalog, 1

EPA-EFE (Anna Moneymaker/POOL)

Tibring-Gjede, koji je i predsedavajući norveške delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, u pismu Nobelovom komitetu naveo je da je Trampova administracija igrala ključnu ulogu u uspostavljanju odnosa između UAE i Izraela, prenosi Foks njuz.

„Kako se očekuje da će druge bliskoistočne zemlje pratiti korake UAE, ovaj sporazum bi mogao da promeni pravila igre što će pretvoriti Bliski istok u region saradnje i prosperiteta“, naveo je Tibring-Gjede.

On je dodao da je Tramp imao ključnu ulogu u olakšavanju kontakata između sukobljenih strana i u stvaranju nove dinamike u drugim dugotrajnim kontaktima, kao što je spor oko granice u Kašmiru između Indije i Pakistana, sukob između Severne i Južne Koreje kao i pitanje nuklearnih kapaciteta Severne Koreje.

Ocenio je i da je Tramp učinio više da se postigne mir između država od većine drugih kandidata za nagradu za mir.

On je pohvalio Trampa i za povlačenje velikog broja vojnika sa Bliskog istoka.

Kako je naveo, Tramp je prekinuo 39-ogodišnji trend američkih predsednika koji su ili započinjali ratove ili uvodili SAD u oružane međunarodne sukobe.

„Poslednji predsednik koji je izbegao da to uradi bio je laureat za nagradu za mir Džimi Karter“, naglasio je norveški poslanik.

Ovo nije prvi put da je Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir, pošto je Tibring-Gjede već predao jednu takvu nominaciju 2018. godine zajedno sa još jednim norveškim zvaničnikom nakon samita Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Singapuru.

Navodno je i japanski premijer uradio isto, ali Tramp nije pobedio.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*