Tri nove fabrike u industrijskoj zoni u Kuli

Izgradnjom tri nove fabrike u industrijskoj zoni u Kuli, očekuje se zapošljavanje oko pet stotina radnika do kraja godine.

Opština Kula i Nacionalna služba za zapošljavanje organizovali su Sajam zapošljavanja, na kojem je 25 poslodavaca ponudilo nova radna mesta, prenosi zvanična internet stranica Opštine Kula.

Dvadeset godina nakon zatvaranja industrijskih pogona u opštini Kula i dalje je četiri hiljade nezaposlenih.

Promene na bolje nagoveštene su na Sajmu zapošljavanja gde je ponuđeno tri stotine realnih novih radnih mesta, a konkursnu dokumentaciju predalo je pet stotina nezaposlenih Kuljana.

Sekula Tanjević, Direktor filijale Sombor Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da se najviše traže šivači, obućari i mesari.

„Stvarne potrebe poslodavaca su za više od pet stotina radnika, ali oni su na ovom Sajmu zvanično Nacionalnoj službi uputili zahtev za popunjavanje tri stotine radnih mesta. Najveći poslodavci radnike će tražiti do kraja leta i otvaranja novih pogona, a jedan broj radnika biće upućen na dodatnu obuku“, kaže.

Italijanski Fiorano planira da zaposli tri stotine radnika u novoj fabrici u Kuli, a Dušica Erkić Živanović rukovodilac kadrovskog sektora ove fabrike izuzetno je zadovoljna odzivom potencijalnih budućih radnika na Sajmu zapošljavanja.

„Od kraja prošle godine uputili smo više od pedeset kandidata iz opštine Kula na obuku u našim pogonima u Somboru. Planiramo da zaposlimo tri stotine radnika raznih profila, ali najviše šivača, do kraja avgusta kada se očekuje početak proizvodnje u našoj novoj fabrici u Kuli“, kaže ona.

U novoj industrijskoj zoni u Kuli početkom godine otvorena je jedna, a ubrzano se grade još dve fabrike koje će biti otvorene do kraja leta i zaposliti ukupno pet stotina radnika. Sajam zapošljavanja u Kuli organizovali su zajedno Nacionalna služba za zapošljavanje sa poslodavcima i opština Kula.

Kako prenosi zvanična internet stranica Opštine Kula,  Velibor Milojičić, Predsednik Skupštine opštine Kula ističe da bez dobro opremljene industrijske zone, Kula ne bi uspela da privuče nijednog investitora.

„Ove godine pored „Seveplanta“ koji je već otvorio fabriku očekujemo otvaranje pogona još dva investitora u industrijskoj zoni. Fiorano će zaposliti oko 300 uglavnom šivača do kraja leta, a fabriku sa dve stotine zaposlenih otvara i „Euro in“ koji proizvodi gornje delove obuće. Sa još nekoliko manjih investitora realno je da u Kuli do kraja godine očekujemo otvaranje više od pet stotina novih radnih mesta“, ističe.

Sa četiri hiljade nezaposlenih, opština Kula je iz godine u godinu rekorder u Srbiji po nivou ulaganja u programe socijalne zaštite, ali svima je jasno da se jedino otvaranjem novih radnih mesta mogu zadržati mladi i radno sposobni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*