Tribina „Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama“ sutra u Novom Bečeju

Tribina „Rani brakovi i nasilje nad ženama i devojčicama“ u organizaciji Udruženjem Roma Novi Bečej i Fondacije 021 održaće se sutra, 9. novembra.
Udruženje Roma Novi Bečej je feministička nevladina organizacija koja je ​osnovan​a​​​ ​i registrovan​a​ 1999. godine s ciljem unapređenja ženskih ljudskih prava Romkinja i eliminisanja svih oblika nasilja prema Romkinjama i romskoj deci, te podrške Romkinjama koje su preživele nasilje u kontaktu sa institucijama​. Aktivno radi povodom obrazovanja romske zajednice i po pitanju ukidanja prakse ugovorenih maloletničkih brakova.​
Tribina se održava u Novom Bečeju u Ulici Rajka Rakočevića 15 ( zgrada stare opštine Vranjevu, sada Kancelarija za mlade).
Svetska organizacija „Devojčice, a ne mlade“ (Girls Not Brides) je povodom Međunarodnog dana devojčica 11. oktobra 2014. godine, donela svoju deklaraciju u kojoj, između ostalog piše: Dečiji brakovi su oblik nasilja nad devojčicama i ženama, stavljaju devojčice u rizik od seksualnog, fizičkog i psihološkog nasilja kroz ceo život, uz „saglasnost društva“. Nećemo moći da zaustavimo nasilje nad ženama sve dokle se devojčice prodaju u brakove dok su deca.“
U mnogo slučajeva, roditelji misle da je u najboljem interesu ćerki da ih udaju dok su mlade, i da će ih brak zaštititi od daljenjeg seksualnog naslja.  Ovo verovanje je pogrešno, jer je sam dan udaje često u formi seksualnog nasilja, a što se ranije devojčica uda, veći je rizik od nasilja koji ima poražavajuče posledice na dugotrajni razvoj i zdravlje devojčica.
U ranom braku devojčice su u riziku od: partnerskog nasilja, fizičkog nasilja, seksualnog nasilja, emotivnog nasilja i psihološkig pritiska nove porodice koja ograničava njene mogućnosti da donosi odluke o svom životu i telu.  Devojčice udate kao deca najčešče opisuju svoje prvo seksualno iskustvo kao prisilno. Važna je kritika praksi koje oštećuju devojčice i ne predstavljaju vrednosti nijedne kulture.
Na tribini će govoriti:
Vesna Ćerimović- konsultantkinja na SOS telefonu
Miljana Čabrilovska – aktivistkinja, studentkinja Filozovskog fakulteta
Nevena Subotić – direktorka PR agencije Promolajn Plus
Moderatorka: Natalija Ignas- konsultantkinja SOS telefona u Udruženju Roma Novi Bečej
Izvor: 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*