Trivan: Srbija planira zabranu plastike za jednokratnu upotre

Фото: pixabay.com

BEOGRAD: Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe jednokratne plastike.

Goran Trivan je za RTS rekao da se planira ukidanje jednokratne plastike i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Foto: pixabay.com

Takođe, kako je dodao, priprema se depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno plaćanje kaucije za plastične i staklene flaše, limenke…

„Pregovaramo i razgovaramo sa entitetima koji su zaiteresovani za tu pricu“, naveo je ministar.

EU je prošle godine zabranila plasticne predmete za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Govoreći o merama protiv zagadenja, Trivan je naveo da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagadenja, pa želi da „Srbijagas“ i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje.

Takođe, radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.

Ministar je istakao i da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.

„Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret“, istakao je Trivan.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*