Turski hakeri napali sajt Uprave za javni dug, ostavili poruku u vezi sa Srebrenicom

Turska hakerska grupa „Akincilar“ hakovala je sajt Uprave za javni dug Ministarstva finansija Srbije, javlja portal 021.

Turski hakeri napali sajt Uprave za javni dug, ostavili poruku u vezi sa Srebrenicom

Foto: 021.rs (Screenshot)
Sajtu Uprave za javni dug na adresijavnidug.gov.rs bio je onemogućen pristup. Ukoliko biste to pokušali, preko ekrana bi se prikazala poruka da je sajt hakovala grupa „Akincilar“.
U međuvremenu, uspostavljena je kontrola nad sajtom.
Hakeri su okačili fotografiju hale u kojoj se nalazi veliki broj kovčega, uz ispisane brojeve „8372“. U pitanju je broj ubijenih u genocidu u Srebrenici.
Hakeri su na turskom napisali i „unutmadik“, što znači „nismo zaboravili“. Inače, „Akincilar“ na turskom znači „jurišnici“.
Portal 021.rs kontaktirao je Ministarstvo finansija sa pitanjima u vezi sa ovim hakerskim napadom.
„Akincilar“ je poznata turska hakerska grupa, koja je prethodnih godina napadala razne sajtove. Napadali su grčke državne sajtove, kao što su sajtovi ministarstava spoljnih poslova i vojske, ali i sajt „Honde“ u Grčkoj.
Na njihovoj meti su se našli i sajtovi političara koji su tvrdili da se dogodio genocid nad Jermenima, ali i organizacije koje su oponirale turskim i islamističkim interesima. Grupa je 2011. hakovala sajt francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo zbog karikatura proroka Muhameda, a na meti su bili i američki, izraelski, grčki i kurdski sajtovi.
Ova hakerska grupa podržava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a sajtove u nekoj državi ume da napadne nakon što dođe do „razmirica“ sa Turskom.
Uprava za javni dug je osnovana 2009. godine, a kako se može videti u arhivi, u pitanju je organ u sastavu Ministarstva finansija, koji ima ulogu obezbeđivanja likvidnosti države i podrške vladinim organima, javnim preduzećima i drugim državnim institucijama u finansiranju projekata od javnog značaja. Ona je, između ostalog, nosilac politike javnog duga „kao jedne od osnovnih grana makroekonomske politike i ima stabilizacionu i razvojnu funkciju“. 
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*