Tužilaštvo naložilo nastavak krivičnog gonjenja u slučaju radnice „Narodnog fronta“

google.maps

Drugostepeno krivično odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu usvojilo je prigovor punomoćnika oštećene M. F. podnet na rešenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva kojim je 4. aprila odbačena njena prijava protiv NN zdravstvene radnice u Ginekološko-akušerskoj klinici “Narodni front” zbog više krivičnih dela.

Prigovor je usvojen jer je odluka o odbačaju doneta preuranjeno, pa je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje, uz odgovarajuće naloge za dalje postupanje i radnje koje treba da preduzme kako bi donelo pravilnu i zakonitu odluku, saopšteno je iz tog Tužilaštva.

Dodaju da je do istog zaključka došlo i Odeljenje za profesinalni nadzor VJT u Beogradu koje je ovaj predmet kontrolisalo u vandrednom nadzoru.

Krivičnu prijavu protiv NN zdravstvene radnice zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje, Nesavesno pružanje lekarske pomoći i Neukazivanje lekarske pomoći u ime i za račun M.F. podneo je Beogradski centar za ljudska prava 2. marta 2022. godine.

Rešenjem Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu krivična prijava je 4. aprila 2024. godine odbačena sa obrazloženjem da ne postoje osnovi sumnje da je NN zdravstvena radnica u GAK “Narodni front” učinila krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Odlučujući po prigovoru punomoćnika M. F., Drugostepeno krivično odeljenje je zaključilo da je preuranjena odluka Prvog OJT u Beogradu da odbaci krivičnu prijavu, s obzirom da činjenično stanje u vezi sa predmetnim događajem nije do kraja rasvetljeno.

Zbog toga je Prvom OJT u Beogradu naloženo da nastavi krivično gonjenje i da pored ostalog, ispita oštećenu M.F, lekara koji je u noći 17. na 18. januar 2021. godine izvršio intervenciju nad oštećenom, dežurnu medicinsku sestru, određene svedoke, kao i da pribavi akt GAK “Narodni front” koji reguliše procedure i način postupanja medicinskog osoblja u slučajevima indukovanog pobačaja.

 

 

 

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*