Tužilaštvo proverava postupanje policije u Pionirskom parku

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an
BEOGRAD –

Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu danas su podnete dve krivične prijave protiv NN lica za krivično delo zlostavljanje i mučenje, u vezi sa snimkom na kojem se vidi kako pripadnici policije tuku tri muškarca, koji sede na klupi u Pionirskom parku, kažu za Tanjug u tom tužilaštvu.

Tužilaštvo će tim povodom Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a uputiti zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja i, nakon dostavljanja izveštaja, odlučiti o daljim koracima, dodaju u tužilaštvu.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

O tom događaju postoji snimak, koji je obavljen na televiziji i društvenim mrežama.

Tužilaštvo treba da utvrdi i zbog čega je došlo do takve reakcije policije, odnosno da li su policajci bili nečim isprovocirani.

Ombudsman proverava rad pripadnika MUP tokom protesta

Zaštitnik građana započeo je kontrolu rada pripadnika MUP-a na osnovu medijskih informacija na kojima se vide postupci policije tokom protesta ispred, oko parlamenta i u njemu, kao i navoda da je došlo do prekomerne upotrebe sile.

Radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koje su se noćas dogodile predstavnici stručne službe Zaštitnika građana planiraju nenajavljenu posetu beogradskoj Policijskoj upravi kako bi razgovarali sa svim privedenima.

Predstavnici stručne službe razgovaraju i sa nadležnima i upoznaju se s dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći između 7. i 8. jula a prisustvovaće i današnjim suđenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, navodi se u saopštenju iz kancelarije Zaštitnika.

Navode i da će pratiti zdravstveno stanje svih povređenih.

Zaštitnik u saopštenju dodaje da će Nacionalni mehanizam za prevenciju torture i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiti na licu mesta postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu.

Zaštitnik građana podseća da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapređenje stanja u toj oblasti.

On je pozvao pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka nasilja.

Osuđujući svaki vid nasilja Zaštitnik je apelovao na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta da stavove iskazuju na miran i dostojanstven način, bez sukoba i uništavanja imovine.

Kancelarija Zaštinika istovremeno poziva sve da se im se obrate u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*