Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv Vranja i predložilo da se predmet ustupi BiH

Tužilaštvo za ratne zločine (Fo­to Tanjug)

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je danas optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i predložiće da se taj predmet ustupi Bosni i Hercegovini, saopštilo je to tužilaštvo.

Tužilaštvo je na svom sajtu navelo da će podneti predlog Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine, prenosi Beta.

Objašnjeno je da će to biti urađeno na osnovu propisa kojima se reguliše regionalna saradnja između Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Vranj, nekadašnji načelnik Sektora za organizovani kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije BiH je 12. septembra uhapšen na graničnom prelazu Uvac između Srbije i BiH, na osnovu policijske poternice zbog sumnje da je izvršio ratni zločin.

Potom je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, nakon saslušanja, donelo rešenje kojim mu je određen pritvor od 30 dana.

Pritvor je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobeći.

Vranj je osumnjičen za zločine protiv ratnih zarobljenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994.

On je posle rata u BiH bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije i načelnik Odeljenja za organizovani kriminal.

Napustio je Upravu policije Federacije BiH 2016, kada je postao direktor privatne agencije za bezbednost.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*