U Australiji i dalje besne požari, gasi ih 2.000 vatrogasaca

EPA-EFE (Dan Himbrechts)
PERT –

Najmanje devet osoba je poginulo, 950 domova uništeno, a pet miliona hektara zemljišta je izgorelo u proteklih par meseci u požarima koji besne širom Australije.

Najviše je pogođen Novi Južni Vels, gde je izgorelo oko 850 kuća.

EPA-EFE (Dan Himbrechts)

U Novom Južnom Velsu, uključujući Sidnej, vremenski uslovi su malo povoljniji ali da i dalje širom te australijske države bukti više od 70 požara.

U Novom Južnom Velsu bila je proglašena vanredna situacija koja je na snazi do večeras.

Oko 2.000 vatrogasaca sa 400 vatrogasnih vozila bori se protiv požara. Za vikend se, međutim, predviđaju ponovo više temperature.

U nedelju će u Sidneju biti 31 stepen Celzijusa, dok bi u predgrađima mogla da dostigne i 41 stepen.

Australijski premijer Skot Morison je u božićnoj poruci pomenuo dvojicu vatrogasaca, Džefrija Kitona (32) i Endrjua O’Dvajera (36), koji su prošle nedelje poginuli prilikom gašenja požara jugozapadno od Sidneja i obratio se njihovim porodicama.

Morison se našao na meti kritika zato što je u vreme požara otišao na odmor na Havaje, sa kojeg se ranije vratio u subotu uveče.

Australijski premijer je juče najavio da će vatrogasci dobrovoljci iz federalnog javnog sektora dobiti plaćeno odsustvo zbog toga što se danima bore sa gašenjem vatrene stihije koja je zahvatila veliki deo zemlje.

Kako je rekao, oni će dobiti još 20 dana plaćenog odsustva pored prava na godišnji odmor i bolovanje.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*