U Banjaluci, na Palama i Trebinju skupovi podrške građanima Crne Gore zbog Zakona o veroispovesti

RTRS
BANJALUKA –

U Republici Srpskoj i danas se održavaju skupovi podrške građanima Crne Gore koji protestuju zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Veliki broj građana Banjaluke okupio se danas ispred Hrama Hrista Spasitelja da bi paljenjem sveća i molitvom pružili podršku srpskom narodu u Crnoj Gori koji protestuje zbog usvajanja tog diskriminatorskog Zakona, za koji kritičari smatraju da je usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC).

RTRS

Okupljanje u Banjaluci organizovalo je Udruženje građana „Petričevac“, koje ocenjuje da je ovaj zakon protiv Srpske pravoslavne crkve i ističe da su prebijanja građana i sveštenika na ulicama crnogorskih gradova dodatno pogoršala situaciju.

Predsednik Udruženja Pavle Knežević poručio je Srbima u Crnoj Gori da ne odustaju i najavio masovnija okupljanja u znak podrške.

Građani su se nakon polučasovnog okupljanja i paljenja sveća mirno razišli, prenosi RTRS, pozivajući se na Srnu.

Oko hiljadu vernika danas je ispred hrama Sabora Svetog arhangela Gavrila na Palama održalo miran protestni skup u znak podrške Srbima koji brane svetinje SPC u Crnoj Gori.

Organizator skupa Miloš Kovač rekao je novinarima da je reč o „skupu podrške braći i sestrama u Crnoj Gori“ koji brane najveće srpske svetinje, među kojima je i manastir Ostrog.

On je rekao da su se vernici spontano okupili ispred Hrama na Palama i da je ovaj skup održan bez ikakvih političkih obeležja.

U Trebinju je najavljeno protestno okupljanje na Trgu slobode od 19 časova. Prethodno će biti održan moleban u Sabornom hramu preobraženja Gospodnjeg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*