U Banjaluci predstavljeni načini ulaganja u penzioni rezervni fond

U Banjaluci su danas predstavljene izmene i dopune Zakona o penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske, koje bi trebalo da doprinesu privlačenju stranih ulaganja, te razvoju domaćeg tržišta dužničkih hartija od vrednosti.

Predstavnik Ministarstva finansija Republike Srpske Tanja Telić rekla je da se, osim toga, od ovih izmena i dopuna očekuje brži rast prihoda od kamate Penzijskog rezervnog fonda, kao i isplata veće dividende Fondu PIO za finansiranje tekućih penzija korisnika.

Telićeva je navela da se predložene izmene i dopune Zakona odnose na novi oblik ulaganja imovine PREF-a, odnosno na zajednička ulaganja sa međunarodnim finansijskim organizacijama i multilateralnim razvojnim bankama.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Darko Lazić naglasio je da se izmene prvenstveno odnose na dodatno definisanje ograničenja ulaganja, koja i dalje ostaju konzervativna, ali se otvara mogućnost saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama u infrastrukturnim i drugim projektima u Republici Srpskoj i BiH, koja često nemaju pravnu prirodu hartija od vrednosti.

„Osim toga, izmenama Zakona u obzir su uzeta iskustva razvijenijih tržišta kapitala, gdje je naglasak na ograničenju ulaganja u odnosu na vrednost portfelja kao standardni model kontrole rizika izloženosti prema jednom ili više povezanih pravnih lica“, rekao je Lazić novinarima nakon javne rasparave.

On je dodao da se izmenama Zakona Fondu otvara mogućnost učestvovanja na Banjalučkoj berzi, a dodatno je uređeno pitanje upravljanja drugim fondovima u budućnosti.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*