U Belgiji i epidemija ptičijeg gripa

Redovi ispred prodavnica u Briselu (Foto AP – S.V.)

BRISEL – Žarište ptičijeg gripa identifikovano je u Belgiji zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, ;saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost.

Posle pojave žarišta ptičijeg grupa letos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu.

Preventivne mere izolacije ili zaštite uvedene su ovog meseca u Francuskoj zbog procene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu juče potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano.

Preventivne mere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a ;od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu, javlja AFP a prenosi Beta.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi.

Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Nemačkoj, a od 3. novembra jedno je na severoistoku Engleske.

Aktuelni tip ptičijeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine.

Bilo je pojedinačlnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla. Samtra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo jer nema prenosa sa čoveka na čoveka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa obolelim pticama.

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*