U Češkoj za dan skoro 23.000 novozraženih, najviše od početka pandemije

U Češkoj za dan skoro 23.000 novozraženih, najviše od početka pandemije 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Češkoj je za poslednja 24 sata evidentirano još 22.936 novozraženih virusom korona, najviše od početka pandemije u proleće 2020. godine, a u ponedeljak na snagu stupaju nove restriktivne mere za nevakcinisane građane.

Od ponedeljka 22. novembra PCR i antigenski testovi više neće važiti kao propusnica za ulazak u ugostiteljske objekte, smeštaj u hotelima, na sportske i kulturne manifestacije i za korišćenje nekih usluga, kao što su frizerske ili kozmetičarske, kuda mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19 u poslednjih šest meseci.

U četvrtak je broj preminulih prvi put od aprila prešao 100, a u petak 52, dok je od početka pandemije od kovida-19 umrlo 30.205 Čeha.

Broj onih koju su morali da budu smešteni u bolnice zahvaljujući vakcinaciji oko 60 odsto stanovnika, ipak ne prati ovako strmi rast novozraženih, i hospitalizovanih je upola manje nego u najgorim danima pandemije.

Trenutno je u bolnicama 4.890 kovid-19 pacijenata od čega je u teškom stanju na intenzivnoj nezi ili respiratorima 724.

Najteže stanje je na jugu i istoku Češke u Moravskoj gde neke bolnice zbog kovid-19 pacijenata nemaju dovoljno osoblja i odlažu neke planirane operacije i prijeme u bolnicu.

Od petka u 24 bolnice i u socijalnim ustanovama širom Češke pomažu vojnici, a od ponedeljka će pomagati preopterećenim lekarima i bolničarima i bolničarkama u još 15 bolnica.

Nove restrikcije ponovo su podstakle Čehe da se vakcinišu i u petak je dato 56.208 doza vakcina, a trenutno je kompletno vakcinisano 6,242 miliona od 10,7 miliona stanovnika koliko ima Češka. Ukupno 614.999 dobilo je i treću dozu.

Češki premijer u ostavci Andrej Babiš i ministar zdravlja u ostavci Adam Vojteh pokazivali su u petak nakon sednice vlade grafikone na kojima se vidi koliko je velika razlika Češke od Irske i Portugala gde je vakcinisan znatno veći broj stanovnika, jer dok i u Portugalu i u Irskoj takođe raste broj novozraženih, linija hospitalizovanih na grafikonu za razliku od Češke ima tek blagi rast.

Modeli češkog Državnog instituta za informacije i statistike u zdravstvu predviđjaju da bi ovaj ubrzani rast novozraženih trebalo da se zaustavi do kraja godine.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*