U četvrtak predavanje posvećeno Branku Žeželju

Predavanje posvećeno Branku Žeželju, graditelju, izumitelju i autoru čuvenog novosadskog Žeželjevog mosta, biće održano u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada u četvrtak, 08. februara od 18,00 sati.

Predavanje će održati Mr Mirjana Jelić, pomoćnik direktora i patentni inženjer u Zavodu za intelektualnu svojinu Beograd.

Organizator predavanja je Srpska akademija izumitelja i naučnika.

Ovo predavanje biće prilika da se podsetimo na okolnosti u kojima je stasavao Branko Žeželj, otac domaćeg sistema gradnje u prednapregnutom betonu. Posebna pažnja će biti posvećena predstavljanju najnovijih rezultata istraživanja patentiranih Žeželjevih izuma. koji su naše građevinarstvo proslavili u svetu. Žeželjeva rešenja su primenjena na preko 60 izvedenih objekata koje je projektovao, među kojima je 21 most i 20 hala, kao i na više hiljada stambenih objekata, koji su izgrađeni korišćenjem prednaprezanja betona. Žeželjev most kod Novog Sada je, šezdesetih godina prošlog veka, po rasponu velikog luka od 211 metara bio svrstan među najveće lučne betonske mostove sveta, koji se koriste za železnički i drumski saobraćaj. O snazi mosta svedoči podatak da je tokom NATO bombardovanja bilo neophodno čak 6 razornih projektila za njegovo rušenje.

Povodom nedavnog spajanja lukova replike Žeželjevog mosta, na primeru izvorne građevine, biće dat osvrt na primenu Žeželjeve patentirane tehnologije gradnje u prednapregnutom betonu na najzahtevnijim građevinama.

Akademik Branko Žeželj je svojim izumima i izvedenim objektima sredinom 20. veka uzdigao naše građevinarstvo do svetskih razmera. Srpska akademija izumitelja i naučnika SAIN potseća stručnu javnost i građane Novog Sada na ovog velikog neimara, koji je svojim mostom ugradio sebe u Novi Sad, a kome se Novi Sad odužio pruhvatajući ga za svog i dajući mostu njegovo ime.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*