U EU do 2025.?

Evropska komisija još nije finalizovala strategiju koja se tiče proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, ali je izvesno, kako je potvrđeno Tanjugu u Evropskoj komisiji, da će u fokusu biti Srbija i Crna Gora.

U Evropskoj komisiji kažu da se još radi na nacrtu Strategije, koja bi, prema inicijativi predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, trebalo da da smernice za pristupanje Srbije i Crne Gore kao kandidata za ulazak u EU, prenosi RTV.

Iako je usaglašavanje teksta između Evropske komisije sa zemljama članicama još u toku, dokument na kome se radi predviđa završetak pristupnih pregovora Srbije sa EU do 2023. godine i ulazak u članstvo do 2025.godine.

„Evropska komisija priprema strategiju za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije kao kandidata predvodnika. Strategija će obuhvatiti i ceo region Zapadnog Balkana, a biće usvojena sledeće godine“, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić za Tanjug.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ranije, odgovarajući na pitanje Tanjuga, izrazio očekivanje da bi Srbija i Crna Gora mogle postati članice EU “ i pre 2025. godine“.

Kada je kasnije upitan koliko je „realna takva procena“, Junker je odgovorio da to ne znači da su Srbija i Crna Gora u poziciji da „uskoče u EU“.

U radnom dokumentu Evropske komisije, u koji je Tanjug imao uvid, govori se o „Strategiji za uspešno EU pristupanje Srbije i Crne Gore kao predvodnica među kandidatima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim fokusom na vladavinu prava, osnovna prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i opštu stabilnost u regionu“.

Radni dokument Evropske komisije predviđa da se do kraja 2019. godine dođe do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kako prenosi RTv, diplomatski izvori u Briselu naglašavaju da su ovako postavljene namere EU „scenario za čiju realizaciju će biti neophodno dalje zalaganje Srbije, kako na reformskim procesima, tako i u dijalogu sa Prištinom“.

Analitičari takođe ukazuju da se jednom usvojena strategija Evropske komisije može promeniti, u zavisnosti od političkih odluka zemalja članica, ali i sveukupne situacije u i oko EU.

Evropska komisija je sve do prethodne godine na jesen izlazila sa sveobuhvatnom strategijom proširenja, koja se odnosila na sve zemlje u procesu pristupanja EU.

Prvi put ove godine, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je, predstavljajući plan rada Evropske komisije, najavio izradu strategije za dve zemlje, Srbiju i Crnu Goru, koje su najdalje odmakle u procesu pristupanja EU.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode je pritisak zemlja članica, ali i ostatka regiona da se ne pravi strategija samo za dve zemlje, već da se njom pokrije ceo Zapadni Balkan, kao što je to i do sada bio slučaj.

Bez obzira na to, diplomatski izvori u Briselu navode da će predstojeća strategija staviti fokus upravo na napredak Srbije i Crne Gore, i dati smernice za ostatak regiona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*