U Hrvatskoj izborna tišina uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora

Foto: 021.rs

U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora koji će, prema anketama, biti jedni od najneizvesnijih.

Finalno istraživanje agencije Ipsos za Novu TV pokazuje da su vladajuća Hrvatska demokratske zajedica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) gotovo izjednačene.
HDZ, prema toj anketi, osvaja 52 mandata, a koalicija levog centra „Restart“ okupljena oko SDP, 51 od ukupno 151 mesta u Saboru Hrvatske. Za formiranje Vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika.
Foto: 021.rs
Treća politička snaga je desničarski „Domovinski pokret“ pevača Miroslava Škore s 18 mandata. Škoro je i na predsedničkim izborima krajem prošle godine bio treći izbor hrvatskih birača. Izborni prag od pet odsto prešle bi još i stranka Most i levo-zelena koalicija „Možemo“.
Politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da HDZ premijera Andreja Plenkovića ima znatno veće šanse da oformi buduću vladajuću većinu, bez obzira na to ko će biti relativni pobednik izbora.
„HDZ ima veće koalicione šanse, širu mogućnost, uz ogradu da deo ljudi koji će sa Škorom ući u Sabor, neće hteti s HDZ“, istakao je Puhovski.
On je ocenio da će HDZ najpre ići u pregovore s „Domovinskim pokretom“, ali će se istovremeno pregovarati s pojedinicima iz tog saveza koji okuplja različite političke opcije s desna – radikalne, ali i nešto „mekše“.
„To će biti lakše ako HDZ bude prvi, jer će tako i prvi dobiti mogućnost za sastavljanje Vlade“, ukazao je hrvatski analitičar.
Puhovski ocenjuje da će posle izbora uslediti teški pregovori, ali i da postoji „trećina šanse da se izbori ponove u ranu jesen“. U Sabor Hrvatske bira se 151 poslanik na mandat od četiri godine. Njih 140 bira se u deset izbornih jedinica u zemlji, po 14 u svakoj.
U posebnoj 11. izbornoj jedinici tri poslanika biraju birači bez prebivališta u Hrvatskoj (dijaspora), a osam poslanika, od kojih troje srpskih, biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini područje cele Hrvatske.
Uz kandidate Samostalne demokratske srpske stranke, koja tradicionalno osvaja glasove srpske manjine, za mesta rezervisana za predstavnike Srba u Hrvatskoj, bori se i lista Demokratskog saveza Srba. Na izborima učestvuju ukupno 192 liste na kojima se nalazi 2.700 kandidata, s tim da u izbornim jedinicima nije isti broj lista. Na listama se nalazi 41 odsto žena, a prosečna starost kandidata je 48, 6 godina.
Pravo glasa ima oko 3, 9 miliona birača koji će moći da glasaju na oko sedam hiljada biračkih mesta u Hrvatskoj i inostranstvu. Zbog epidemije korona virusa primenjivaće se mere zaštite, a posle brojnih kritika i reakcije Ustavnog suda, Državna izborna komisija (DIP) ipak je omogućila glasanje osobama zaraženim korona virusom . Oni će, kako je objašnjeno, glasati putem osoba od poverenja.
Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati, kada se očekuju i prve izlazne ankete. DIP će nezvanične rezultate početi da objavljuje od 21 sat.
Autor: Beta

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*