U Hrvatskoj nova poskupljenja, poljoprivrednici dele sudbinu potrošača

U Hrvatskoj nova poskupljenja, poljoprivrednici dele sudbinu potrošača 1Stočarstvo, uzgj svinja Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Zagrebačka županija ponosi se najvećim brojem porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u zemlji, a poljoprivrednici s tog područja dele sudbinu potrošača i kažu – i mi osećamo inflaciju.

Za više cene hrane nismo mi odgovorni, kažu poljoprivrednici. I troškovi proizvodnje rastu. Poslednji veliki uzgajivač svinja u opšini Dubravica kaže – nikad skuplja hrana i nikad niža otkupna cena.

„Trend je poskupljivanja, poskupela je hrana, poskupeli su kukuruz, ječam, sojina sačma, sve je otišlo gore. Jednostavno ne možemo objasniti, mi stalno pričamo među sobom, zašto je to toliko poskupelo, a zašto su svinje toliko jeftine“, kažeJosip Biff, vlasnik farme za zgoj svinja.

Požalili su se poljoprivrednici i resornoj ministraki prilikom posete Dubravici. U ovome se kraju proizvodi hrana, 1.500 stanovnika, a čak 180 porodičnih  poljoprivrednih gazdinstava.

„Cena junadi je u blagom porastu, ali opet su nam inputi poskupeli, hrana, žitarice, dopunske smese i tako dalje“, kaže Ivan Radenović, vlasnik OPG-a Radenović.

Inflacija je rezultat snažnih poremećaja u protekle dvije godine, kaže ministarka poljoprivrede Marija Vučković: „Mi smo imali jake fiskalne podsticaje, u svim zemljama EU-a reagovalo se brzo i radikalno s velikim iznosom novca, kako bismo održali zaposlenost i likvidnost.“

Takvi veliki fiskalni mehanizmi mogu uticati na brži rast cena, dodala je.

No, poljoprivrednicima je potrebna pomoć, pa će Zagrebačka županija sledeće godine izdvojiti 20 miliona kuna.

„Od toga će deset miliona kuna ići u poljoprivredu nepovratno“, kaže Ervin Kolarec, zamenik zagrebačkog župana.

A Ministarstvo poljoprivrede u ponedeljak je zatvorilo hitan konkurs za podršku stočarima, vredan 171 milion kuna.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*