U Hrvatskoj u nedelju lokalni izbori, granice otvorene

Foto: Printscreen/YouTube/dnevnik.hr

U Hrvatskoj će u nedelju biti održani lokalni izbori, na kojima najviše pažnje izaziva glasanje za gradonačelnike Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka.

Državna granica će biti otvorena za sve sa pravom glasa, uprkos pandemiji koronavirusa.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je danas u Zagrebu da će na dan izbora u zemlju bez ograničenja moći da uđu svi državljani Hrvatske s pravom glasa bez obzira na to iz koje države dolaze.

On je naveo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog, iako nije posebno naveden u pravilima o prelasku granice. Državljani s pravom glasa moći će da uđu u Hrvatsku bez PCR testa, ali će u roku od 12 sati morati i da je napuste.

„Ne radi se o nečemu što je novo. Sve vreme postoji ta mogućnost da se na teritoriju Hrvatske uđe i da se ona napusti u roku od 12 sati ako postoje neodložni razlozi. Mi smatramo da je ostvarivanje biračkog prava neodložan razlog“, rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Na pitanje novinara čemu služe mere, ako se ne poštuju kad su izbori, Božinović je odgovorio da se pretpostavlja da će u nedelju u Hrvatsku ući manje ljudi nego kada počne turistička sezona.

Komentarišući najave organizovanog dolaska, pre svega iz Srbije i BiH, epidemiolog Bernard Kaić rekao je da dolazak iz susednih država autobusima na glasanje „ne povećava bitno rizik“, s obzirom da one imaju „nešto bolju epidemiološku situaciju“ nego Hrvatska.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom otvaranja granica zbog lokalnih izbora da postoje dvostruki kriterijumi.

„Ako imate stranačku feštu na Korzu, može da dođe pola Crne Gore. Ako niste ta stranka, onda ne može ništa“, rekao je Milanović, aludirajući na nedavno okupljanje funkcionera vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Rijeci.

Tokom obilaska potresom pogođene Petrinje, Milanović je novinarima rekao da je „ljudima voda došla do ušiju i do nosa s tim dvostrukim kriterijumima“.

Građani Hrvatske u nedelju biraju predstavnike u opštinskim i gradskim većima i županijskim skupštinama, a direktno gradonačelnike, načelnike opština i župane.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*