U Karlovcima otvoreno 50. jubilarno Brankovo kolo

Jubilarno 50. „Brankovo kolo“ otvoreno je juče u bašti Brankovog kola i Zavičajnog muzeja u Sremskim Karlovcima.
s
Foto: S. Šušnjević

Kulturna i pesnička manifestacija u čast najpoznatijeg karlovačkog đaka Aleksija Branka Radičevića, koja će trajati do 20. septembra, otvorena je besedom književnika Anđelka Anušića, kojem je dodeljena statueta Branka Radičevića, a „Velika povelja Brankovog kola“ uručena je glumici Svetlani Bojković.

– Pedeset godina, pola stoleća deluje zaista impozantno, tu su se okupljala najveća pesnička, dramska, muzička i duhovna imena, svi su dolazili ovde, u Sremske Karlovce, koji su veliki centar srpske kulture i duhovnosti i gde se Branko Radičević školovao od 1835. do 1841. godine – istakao je predsednik „Brankovog kola“ Nenad Grujičić. – Povodom ovog velikog jubileja, moramo reći da je on najčuveniji Karlovčanin, iako nije rođen ovde, nego u Slavonskom Brodu.

Uručujući „Veliku povelju“ slavnoj glumici, Grujičić je naglasio da je Svetlana Bojković među najuglednijim gostima i umetnicima koji su dolazili na „Brankovo kolo“, dama koja je manifestaciji davala zamah i krila čak i kada je delovalo da bi „kolo“ moglo da zastane.

Manifestacija je otvorena besedom književnika Anđelka Anušića, kojem je dodeljena statueta Branka Radičevića, a „Velika povelja Brankovog kola“ uručena je glumici Svetlani Bojković

– Imena poput Svetlane Bojković kroz ove decenije davala su radost i kreativnu mudrost “Brankovome kolu”, da uvek budemo odani talentu koji posedujemo, da je talenat božji beleg u čoveku i čovekov u bogu i da, sa te tačke gledano, mi zaista imamo izuzetnu misiju – potvrdio je Nenad Grujičić. – Svetlana Bojković je davala svoj beleg i omogućavala da „Brankovo kolo“ teče takvom snagom, bude neponovljivo i jedinstveno, u slavu poezije, pesnika, umetnosti i duhovnosti uopšte.

Poznata pozorišna, televizijska i filmska glumica prisetila se prethodnih manifestacija, zahvalivši se na uručenom daru.

– Pedeset godina, pola stoleća deluje zaista impozantno, tu su se okupljala najveća pesnička, dramska, muzička i duhovna imena, svi su dolazili ovde, u Sremske Karlovce, koji su veliki centar srpske kulture i duhovnosti i gde se Branko Radičević školovao  (Nenad Grujičić)

– Sećam se svih ovih godina i sa kojim sam sve velikim pesnicima ovde sedela i razgovarala. Recitovalo se, govorilo i diskutovalo i sada je to, zaista, jedno veliko bogatstvo. Izuzetna mi je čast što sam primila ovu povelju i hvala – poručila je Svetlana Bojković.

Foto: S. Šušnjević

Današnji program „Brankovog kola”

Mladi novosadski pesnici položiće danas u 10 časova cveće na grob Branka Radičevića na Stražilovu, uz stihove pesme „Ukor“ i po jednu iz panoramske poezije „Pesme posle nas“. Laureatima Milanu Vićiću, Bojani Kuliyan Gromović, Jeleni Vujanović i Filipu Božiću Dejanoviću će u 11 časova kod restorana „Brankov čardak“ i spomenika Branku Radičeviću biti svečano uručena nagrada „Stražilovo“. Na istom mestu će od 11.30 biti predstavljena panorama poezije „Pesme pre i posle nas“.


Programi pedesetog “Brankovog kola” će se do 20. septembra održavati u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu, tradicionalno predstavljajući pesnike starije i novije generacije. To je, po rečima Nenada Grujičića, idealna prilika za prisećanje na početke, ličnosti i događaje, koji su kroz vreme davali specifične valere jedinstvenom pesničkom i kulturnom izvoru iz Sremskih Karlovaca, i da se pokažu današnje stvaralački kapaciteti i vizije “Brankovoga kola” povodom obnove i razvoja Sremskih Karlovaca i Stražilova.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*