U Kataloniji vanredni regionalni izbori

U Kataloniji će danas biti održani vanredni regionalni izbori, za koje se mnogi nadaju da će rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore.

Ankete predviđaju da ni partije koje se zalažu za nezavisnost, niti one koje se zalažu za jedinstvo Španije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Kao najverovatniji ishod vidi se parlament u kojem nijedna stranka nema apsolutnu većinu i višenedeljna natezanja oko formiranja nove regionalne vlade, prenosi Rojters.

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudždemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Pudždemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore.

U ruralnoj Kataloniji, središtu separatista, vatrogasac Žozep Sales nada se da će ishod izbora potvrditi rezultat nelegalnog referenduma o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije, koji je održan 1. oktobra, i dovesti do formiranja republike.

„Ako dobijemo većinu, nešto će morati da bude učinjeno. Ako političari to ne urade, narod će se ujediniti“, rekao je 45-ogodišnji vatrogasac, koji planira da glasa za smenjenog predsednika katalonske vlade i lidera pokreta za otcepljenje te španske pokrajine Karlesa Pudždemona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*