U KPZ Niš osuđenici – treneri prenose znanje o socijalnim veštinama drugim osuđenim licima

U KPZ u Nišu 101 osuđenik je prošao obuku na radionicama za sticanje socijalnih veština, a program je jedinstven budući da po prvi put osuđena lica koja su dobila sertifikate kao edukovani treneri prenose stečena znanja drugim osuđenicima.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija godinama unazad sprovodi program psihosocijalne podrške za osuđenike i njihove porodice, a zbog pandemije smo se prilagodili i organizovali onlajn radionice za kontrolu besa i sticanje poželjnih i funkcionalnih socijalnih veština u KPZ u Nišu.

Zbog novonastale situacije smo uveli i video vezu osuđenih lica sa članovima porodice putem „Skajpa“ i „Vibera“ čime smo sačuvali najvažniji prioritet, a to je humani aspekt izvršenja kazne.

Cilj su nam bile posebno osetljive kategorije poput žena i maloletnika, tako da je ovaj vid bezbedne komunikacije, između ostalih, uveden u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu, jedinom zavodu u kome osuđenice služe zatvorsku kaznu.

Radionice u KPZ u Nišu se organizuju u saradnji sa nevladinom organizacijom Centar za ljudska prava iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke  organizacije „Help“.

U KPZ u Nišu se, takođe, sprovode obuke osuđenih lica za deficitarna zanimanja – krojače, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere…

U sertifakatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća diskriminacija, a bivšim osuđenicima pomoglo da se što lakše uključe u zajednicu budući da imaju znanje i radno iskustvo u traženim poslovima.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*