U narednih pet godina kapitalni zeleni projekti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić učestvovali su danas u programu za decu i sadnji hrastova lužnjaka organizovanom u specijalnom rezervatu prirode „Obedska bara“.

Program je upriličen uoči Svetskog dana zaštite životne sredine, koji se obeležava sutra, 5. juna.

Vujović je istakla da će Srbija u narednih pet godina realizovati kapitalne zelene projekte koji će promeniti sliku zemlje kada je reč o zaštiti životne sredine.

Ministarka je podsetila na to da je Obedska bara drugo zaštićeno područje u svetu sa velikim istorijskim značajem i naglasila da Ministarstvo zaštite životne sredine brine o zaštićenim područjima i za to izdvaja značajna sredstva.

Ona je navela da je 250 miliona dinara već uloženo u nacionalne parkove i zaštićene prostore.

Trudićemo se da u narednom periodu još više ulažemo i brinemo o tome. Takođe, menjamo i Zakon o zaštiti prirode gde će biti povećan stepen zaštite, ali i teritorije zaštićenih područja, poručila je ministarka.

Vujović je dodala da se ulaže u zelene kapitalne projekte – fabrike za preradu otpadnih voda i reciklažne centre, i ponovila da su edukacija i podizanje svesti o značaju životne sredine važni jer svi moraju da brinu o životnoj sredini.

Nadam se da će, svaki put kada govorimo o tome i promovišemo zdraviju životnu sredinu i bolji standard ljudi kroz nju, svako od nas da kontroliše sebe i da se zajedno trudimo da čuvamo prirodu što više možemo, poručila je ministarka.

Ružić je ukazao na to da je ekologija u Srbiji prioritet u društvenom, političkom, privrednom, ali i bezbednosnom smislu.

Zato je, kako je naveo, važno da od najranijih godina svi budu svesni toga i da imaju izgrađeni odnos odgovornosti prema prirodi.

Ministar je rekao da su deca školskog uzrasta najbolja ciljna grupa za edukaciju, sticanje i podizanje ekološke svesti.

Drago mi je da sam, zajedno s ministarkom Vujović, još pre tri-četiri meseca inicirao model saradnje koji će služiti ne samo u danima obeležavanja zaštite životne sredine, nego i kontinuirano, tokom cele godine, za podizanje svesti i edukaciju kroz obrazovno vaspitni sistem. Mislim da je to obaveza svih nas jer ukoliko ne čuvamo prirodu nećemo sačuvati ni naše živote, niti našu planetu, poručio je Ružić.

Specijalni rezervat prirode „Obedska bara“ prostrani je močvarno-šumski kompleks u jugoistočnom Sremu, između reke Save i naselja Kupinovo, Obrež i Grabovci, a prostire se na nešto manje od 10.000 hektara.

U narednih pet godina kapitalni zeleni projekti

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*