U Nemačkoj najveća incidencija infekcija kovidom od maja

BERLIN, BUKUREŠT –

Nemačka je danas zabeležila najveću incidenciju infekcija korona virusom od polovine maja, stigavši prag od 100 slučajeva na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana.

Ova brojka obolelih je ranije bila „okidač“ za uvođenje striktnog lokdauna, podseća Rojters.

vakcina, vakcinacija, , covid19, kovid, korona, nemacka

Izvor: Tanjug (Kay Nietfeld/Pool via AP)

Ministar zdravlja Jens Špan ocenio je da se Nemačka može nositi sa kovidom mnogo bolje nego ranije zbog vakcinacije, iako je dodao da će mere za revakcinisane, poput nošenja maski i ograničene aktivnosti u zatvorenim prostorijama, ostati na snazi do proleća.

Sedmodnevna incidencija, koja je do avgusta bila merilo da li da se uvedu strože mere, povećala se danas na 100, u odnosu na 95 u petak, saopštio je Institut „Robert Koh“.

Danas je prijavljeno 15.145 novih slučajeva kovida, što je povećanje za 4.196 u odnosu na prošlu nedelju.

Preminulo je 86 ljudi, pa je ukupan broj mrtvih od korona virusa sada 95.077.

Porast dolazi u trenutku kada premijeri 16 nemačkih pokrajina razmatraju kako da nastave dalje nakon što će vanredno stanje u celoj zemlji isteći 25. novembra, što znači da će restriktivne mere automatski prestati ukoliko se ne produže u parlamentu.

Špan je poručio da bi bilo moguće ukinuti vanredno stanje, ali će biti potrebno nošenje maske i dokaz o vakcinaciji, oporavku od kovida ili negativnom testu, kako bi se ušlo u većinu zatvorenih javnih prostorija.

Oko 66 odsto nemačkih državljana je revakcinisano, u poređenju sa prosekom Evropske unije od 63,3 odsto.

Vlada Rumunije ponovo uvodi noćni policijski čas

Rumunska vlada će od ponedeljka ponovo uvesti noćni policijski čas i obavezne zdravstvene propusnice za ulazak u većinu javnih prostora.

Pored ovih mera, doneta je odluka da se u školama proglasi dvonedeljni raspust kako bi se zaustavio porast broja novoinficiranih korona virusom, ali i smanjio broj smrtnih ishoda među kovid pacijentima, prenosi Rojters.

Ove mere koje su već na snazi u nekim lokalnim sredinama, a privremena vlada Rumunije proglasiće ih od ponedeljka na celoj teritoriji te zemlje.

Rumunija je ovog meseca više puta evidentirala rekordan broj smrti od korona virus i rekordne brojke novoinficiranih, a zdravstveni sistem je doveden do krajnjih granica izdržljivosti.

Rumunija ima drugu najnižu stopu imunizacije protiv koronavirusa u Evropskoj uniji.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*