U Norveškoj počela nastava na srpskom jeziku

U NORVEŠKOJ NASTAVA NA SRPSKOM Prate se programi koji važe u Srbiji

OSLO – U norveškom gradu Frederikstadu nedavno je sa radom počela nastava za decu na srpskom jeziku, koju će pohađati oko 40 učenika, a predsednik Udruženja Srba i prijatelja u Norveškoj Dobrinko Sočanski kaže da su deca koja tamo uče srpski jezik različitog uzrasta – od prvog do osmog razreda.

Sočanski je za RTS rekao da su deca trenutno podeljena u dve grupe, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, ali je najavio da će biti podeljena u tri grupe.

Kako je dodao, prate se programi koji važe u Srbiji što će im kasnije omogućiti studiranje u Srbiji.

On je ocenio da je ideja o učenju srpskog jezika u Norveškoj nasušna potreba za sve koji žive tamo, a naročito za najmlađe.

„U tom lepom delu Norveške, koji se nalazi 30 kilometara od Osla i oko 80 kilometara od švedske granice živi oko 200.000 ljudi. Otprilike oko 500 Srba. Postojala je potreba da se na neki način organizuje aktivnost udruženja i da na taj način uđe u sistem Norveške, da lakše obezbedimo svoja prava i mogućnosti”, kazao je Sočanski, prenosi Tanjug.

Naveo je da je udruženje osnovano u decembru prošle godine i da su stupili u kontakt i započeli saradnju sa lokalnom samoupravom.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*