U Novom Sadu i Beočinu detektovani prvi komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila

Prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je u komarcima u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević u opštini Beočin. Kako saopštavaju u novosadskoj „Ciklonizaciji“ sakupljeno je 55 uzoraka komaraca u drugoj polivni avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine.
ciklonizacija2
Foto: Ciklonizacija

Prisutvo ovog virusa u populaciji komaraca prati se kontinuirano od početka sezone, a ovo su prvi ovogodišnji uzorci koji su zaraženi virusom Zapadnog Nila. Virus u populaciji komaraca pojavljuje se upravko krajem sezone, odnosno krajem jula i u avgustu, u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova.

– U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini, “Ciklonizacija”, u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo ovog virusa kod komaraca. Tokom cele sezone testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela i ovo su prvi zaraženi komarci ove godine. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom – objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.

Prema njegovim rečima, to preduzeće je tretiralo komarce u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, dok će tretman u Adamovićevom naselju biti izveden već večeras

Kako kaže Aćimović, zbog dosta neobičnih hidrometeoroloških uslova koji su pratili ovogodišnju sezonu borbe protiuv komaraca, virus se pojavio u populaciji komaraca nešto kasnije nego što je to uobičajeno – krajem jula i početkom avgusta.

Foto: Ciklonizacija

– Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature. Izrazito visoke temperature, recimo, pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi na suzbijanju komaraca i da se ne dospusti da opstanu toliko dugo, da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus – objašnjava Aćimović.

Inače, za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.

Tretmane protiv kućnih komaraca, u okviru ovogodišnje akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, “Ciklonizacija“ izvodi još od aprila. Tokom ovih meseci izvedeno je desetine serija larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama. Takođe, izvedeno je stotine tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca u svim delovima grada, prigradskim naseljima i selima, a rade se i tretmani u zatvorenom u zgradama koje imaju problem sa stalno poplavljenim podrumima na Novom naselji i Limanu.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*