U petak počinju pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini

BEOGRAD –

Pregovori o minimalnoj ceni rada u 2021. godini, koji po zakonu treba da budu završeni do 15. septembra, počeće u petak, rečeno je Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije. Počasni predsednik UPS-a Nebojša Atanacković kaže bi bilo najbolje da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Atanacković navodi u izjavi za Tanjug da će u petak biti održan kolegijuma predstavnika UPS-a, Saveza samostalnih sindikata, UGS Nezavisnost i Ministarstva rada i da će na sastanku biti reči o datumu održavanja Socijalno-ekonomskog saveta, kao i o ceni minimalca u 2021. godini.

plate, placanje, isplata, penzije, uplata, uplacivanje, kredit, krediti, stipendije, stipendija, dinari, subvencije, novac, jpg, 660x330

„Svako će izneti svoj stav o minimalnoj ceni rada“, kaže Atanacković dodajući da će tako početi razgovori na tu temu, ali da će tek posle uslediti zvanični pregovori.

Napominje da su sindikati tražili da minimalac bude na nivou minimalne potrošačke korpe, što bi bilo povećanje od 20 odsto ili za 7.000 dinara, dok se poslodavci zalažu kao i svake godine da povećanje bude realno, to jest prema mogućnostima privrede.

„Teško je sada bilo šta reći koliko bi trebalo da bude povećan minimalac, ali realno bi bilo da to povećanje bude onoliko koliko će se povećati BDP zemlje u ovoj godini“, kaže Atanacković.

Podseća da minimalac prima 350.000 ljudi i da ukoliko se sindikati i poslodavci ne dogovore do 15. septembra vlada donosi odluku.

„Pošto još nema vlade najbolje da se odluka odloži do kraja godine, a tada će biti slika još jasnija“.

Atanacković dodaje da bi vlada trebalo da prihvati ono što je realno ili ako to nije slučaj da poslodavcima kompenzuje smanjivanjem poreza i na druge načine.

Dodaje da su ranijih godina obično počinjali pregovori o povećanju minimalca mnogo ranije, ali da to sada nije bio slučaj.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara.

IZVOR:RTV

FOTO:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*