U petak presuda okrivljenom za pucnjavu i ranjavanje u centru 2014-te

Foto: Mesto obračuna

U Višem sudu u Novom Sadu juče je, završnim rečima Tužilaštva i odbrane, završeno ponovljeno suđenje Jovanu Kecmanu (39), okrivljenom za ranjavanje Dalibora Bogdanovića u Novom Sadu oktobra 2014. godine.

Foto: Mesto obračuna

Tužilaštvo je juče u završnoj reči tražilo od sudskog veća da ostane pri presudi od sedam godina zatvora okrivljenom Jovanu Kecmanu jer je, po mišljenju zastupnice optužnog akta Ksenije Dajanović, dokazano da je ranio Dalibora Bogdanovića (42), a da se tokom ponovljenog postupka nije promenilo „apsolutno ništa”, ni činjenično ni pravno.

Branilac okrivljenog advokat Predrag Bogovac bio je suprotnog stava i tražio da se okrivljeni oslobodi. On je naglasio da pomenuto delo iz optužnog akta, počinjeno 2014. godina u centru Novog Sada u Ulici Laze Telečkog, nije dokazano, a pri tome, kako je kazao, niko od svedoka nije izjavio da je video da je njegov branjenik pucao u Dalibora Bodanovića Boću, koji je tom prilikom ranjen.

– U ponovljenom postupku okrivljeni je izjavio da je bio u toaletu lokala kad se događaj desio, kao i da je potom napustio zemlju da ne bi bio nedužan uhapšen – navela je zastupnica javne tužbe Ksenija Dajanović. – Takođe, u ovom postupku se pojavio svedok kom je pet godina od događaja proradila savest jer ga, navodno, policija ništa nije pitala o tome, ali je i kazao da nije video ko je pucao i ko je ranjen. Neki svedoci su promenili iskaze u ovom ponovljenom postupku. Jedna od njih je u prethodnom, kad se optuženom sudilo u odsustvu, opisala do detalja da je tom prilikom videla okrivljenog s pištoljem i da je on tražio od nje da ga fotografiše s tim oružjem, da bi posle toliko vremena uvela u priču nepoznatu osobu. Iskaze su promenili još neki svedoci. Ne bih ulazila u razloge promena izjava, ali postoje materijalni dokazi, zapisnici o uviđaju i pretresu stanova, kao i listinzi poziva policiji posle tog pokušaju ubistva, u kojima se pominje nadimak okrivljenog kao izvršioca dela.

– Naravno da se ne slažem s gotovo svakom rečenicom Tužilaštva iznetom u završnoj reči ovog predmeta jer u ponovljenom postupku niko ne potvrđuje da je moj branjenik izvršio delo koje mu se stavlja na teret – naveo je juče advokat Bogovac.

Dodao je da to što je Kecman bio u bekstvu ne može biti optužujući dokaz da je on pucao u Dalibora Bogdanovića.

– Naglašavam da optuženi nije napustio zemlju zbog tog događaja, već zbog sveopšte atmosfere nastale tom prilikom. Neki mediji su počeli na naslovnicama da ga dovode u vezu sa zločinima počinjenim u Novom Sadu. Podvlačim, niko od svedoka ni u jednom trenutku nije izjavio da je video Kecmana da puca, već samo da su bili tamo. Isto tako, oštećeni Bogdanović kazao je da isključuje mogućnost da je u njega pucao ovde okrivljeni. Taj iskaz veće ne može zanemariti – naglasio je Bogovac. – Boća nije lice koje se boji nekoga, a ne radi se o iskazu koji je suprotan izjavama svedoka. Tome treba dodati da je svedok Zoran M., koji se spominje kao da je bio na suprotnoj strani, izjavio da ne zna okrivljenog lično i da tada nije bilo svađe i sukoba njegovog, sada pokojnog, sina s okrivljenim. Smatram da Kecman nije izvršio delo koje mu se pripisuje niti ima dokaza za to.

Njegov branjenik je juče kazao da se pridružuje završnoj reči svog branioca i da mu je žao što se taj događaj desio Bogdanoviću, ali je istakao da on nema veze s tim.

Kako smo pisali, Jovan Kecman se optužnim aktom tereti da je 3. oktobra 2014. godine, dva sata posle ponoći, u centru Novog Sada, nakon što je u lokalu u Ulici Laze Telečkog došlo do fizičkog sukoba između sada pokojnog Marka M. i Aleksandra K., izvadio pištolj koji je neovlašćeno nosio, i u Dalibora Bogdanovića, koji je te večeri bio u društvu sa sada pokojnim Markom M., ispalio tri hica i tako mu naneo teške telesne povrede, opasne po život. Ranjeni je bio policijski službenik, ali te noći nije bio na dužnosti.

S obzirom na to da je okrivljeni Kecman bio nedostupan, presuda je objavljena u njegovom odsustvu.

Optuženi je po raspisanoj poternici novosadskog Višeg suda, lišen slobode u Nemačkoj, odakle je ekstradiran u Srbiju.

Predsednik sudskog veća sudija Vidoje Mitrić zakazao je izricanje presude u petak, 1. novembra u podne.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*