U Podgorici održan bilateralni sastanak predstavnika Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

U Podgorici je danas održan bilateralni sastanak Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, koju su predstavljali Dragan Đukanović, predsjednik Komisije, Darka Džabasan, sekretarka Komisije, Dragana Tomić i Milena Šćekić, članice Komisije i Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, koga su predstavljali predsjedavajući Kolegija direktora Marko Jurišić i član Kolegija direktora Nikola Perišić.

Na sastanku je razgovarano o utvrđivanju Radnih pravila i procedura za realizaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potpisanog 11. oktobra 2019. godine u Sarajevu.

Ovim radnim pravilima bliže se uređuje međusobni odnosi, prava, obaveze, kao i način zajedničkog rada nadležnih vladinih tijela Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u traženju osoba koje se vode kao nestale u oružanim sukobima na prostoru bivše SFRJ, u skladu sa propisima dvije države.

Kroz radne procedure definiše se i postupak razmjene raspoloživih informacija i raspoložive dokumentacije od značaja za rješavanje slučajeva osoba koje se vode kao nestale, kao i postupak utvrđivanja postojanja grobnica, procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka, primopredaja, izviđanja i zajedničkog obilježavanja i finansiranja aktivnosti.

Takođe, razgovarano je o narednim koracima u primjeni Okvirnog plana za rješavanje pitanja nestalih osoba u sukobima na području bivše Jugoslavije, Radnoj verziji Baze podataka koja je pokrenuta i  slučajevima od zajedničkog interesa, posebno o slučajevima nestalih na teritoriji Bosne i Hercegovine, njihovoj identifikaciji, prenosu i sahrani posmrtnih ostataka osoba pronađenih u Bosni i Hercegovini, a čije porodice žive u Crnoj Gori.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*