U Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija sa predstavnicima Ambasade Kraljevine Maroko i izložba zanatskih proizvoda (video)

U Privrednoj komori Vojvodine održana je Konferencija sa predstavnicima Ambasade  Kraljevine Maroko kao i izložba zanatskih proizvoda , upriličena u holu Master centra.

U  okviru obeležavanja 65. godišnjice diplomatskih odnosa Maroka i Srbije , pored kulturnih dešavanja organizovana je i razmena iskustva u privrednom i zanatskom sektru.Na konferenciji su prezentaciju imali visoki zvaničnici iz Maroka iz regionalnih privrednih komora na kojoj je između ostalog rečeno da Maroko ima razvijen sektro zanatstva u kome radi preko 200.000 ljudi i da je sa 400 miliona evra vrednim izvozom on faktro stabilne marokanske ekmonomije.

Maroko u  godišnjoj privrednoj razmeni sa Srbijom  u 2021-oj godini  dostiga je iznos izvoza u vrednosti od 31.845.903 miliona evra, a u prvom kvartalu ove godine iznos  povećan je taj iznos i sa pokrajinom Vojvodinom na oko 3.290.521 milion evra.Na ovom prvom institucionalnom susretu ukazano je na mogućnosti razvoja saradnje posebno preko zanatstva koje odgovara potrebama vremena i koji se adaptira sve više prema izvozu.

U foajeu PKV   javnost je  mogla  pogledati izložbu umetničkih zanata iz Maroka , a kako je ambasador  Maroka NJ.E. Belhaž najavio na konferenciji , po prvi put  od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Maroka , Maroko će učestvovati  ove godine na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu od 21. do 27. Maja 2022. na kome će se predstaviti marokanska strategija u poljoprivredi.

NJ.E. ambasador Kraljevine Maroko u Srbiji Mohamed Amin Belhaž , izrazio je  zahvalnost Privrednoj komori Vojvodine na organizaciji konferencije i podršci za izložbu . Sa Privrednom komorom Vojvodine tokom proteklih godina imamo odličnu saradnju i prilikom svake posete Novom Sadu imamo sjajne sastanke

Sekretar Udruženja usluga Privredne komore Vojvodine Branislav Mamić istakao je da je ovo još jedan od zajedničkih projekata koji se realizuje sa ambasadom Kraljevine Maroko podsetivši na mnogobrojne poslovne forume kao i umrežavanje privrednika.

Kada govorimo o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni AP Vojvodine i Kraljevine Maroko moramo istaći da je najveći izvoz i uvoz bio ostvaren 2019. godine ,nakon čega usled pandemije virusa korona  ti parametri opadaju na vrednosti od pre pet godina. Mogućnosti za saradnju postoje i u okviru zajedničkih ulaganja u sektore farmaceutske industrije , kao i u okviru tekstilne i drvne. Postoji takođe i zajednički interes za plasman proizvoda na treća tržišta koje pružaju potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini dve zemlje.

 

 

IZVOR:BALKANTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*