U SAD prošle nedelje obolelo više od 180.000 dece od kovida; U Izraelu 9.831 novozaraženi

VAŠINGTON –

U SAD je više od 180.000 novih kovid slučajeva među decom registrovano prošle nedelje, čime su dostignuti nivoi prethodnog, zimskog talasa, pokazao je novi izveštaj Američke Pedijatriske akademije (AAP) i Udruženja dečjih bolnica CHA.

Više od 4,59 miliona dece bilo je pozitivno na kovid od početka pandemije, a prošle nedelje deca su predstavljala 22,4 odsto svih slučajeva, preneo je „ABC njuz“.

korona, kovid, 19, amerika, sad

Izvor: EPA-EFE (Erik S. Lesser)

Ozbiljnan tok bolesti ostaje vrlo retka pojava među decom, navele su dve dečje organizacije, a u više od dvadesetak američkih država od 0,2 do 1,9 odsto svih dečjih kovid slučajeva rezultiralo je hospitalizacijom.

AAP i CHA, međutim, upozoravaju da je neophodno što pre prikupiti podatke o posledicama pandemije na decu, „uključujući i načine na koji virus može na duže staze da utiče na inficiranu decu, u šta ulaze mentalne i emotivne posledice“.

Izrael: Novih 9.831 lica zaraženih kovidom, najviše od januara

U Izraelu je zabeleženo 9.831 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj od januara, prema najnovijim podacima izraelskog ministarstva zdravlja.

Najnoviji podaci odnose se na jučerašnji dan, kada su registrovana i 664 pacijenta u teškom stanju, prenosi izraelski list „Džeruzalem post“.

Oko 6,63 odsto testova dalo je pozitivan rezultat.

Od ukupnog broja zaraženih 162 lica je na respiratorima, dok se od početka pandemije broj preminulih od kovida u toj zemlji popeo na 6.864.

Do jutros je oko 1.528.304 Izraelaca primilo je treću dozu vakcine protiv korona virusa.

Inače, Izrael ima jednu od najvećih stopa vakcinacije u svetu, jer je potpunom vakcinisano 78 odsto starijih od 12 godina.

Rekordnih 709 smrtnih slučajeva kovida u Iranu za 24 sata

Iran je danas zabeležio rekordnih 709 smrtnih slučajeva od korona virusa, dok se najteže pogođena zemlja na Srednjem istoku suočava sa petim talasom pandemije koji je uzrokovan visoko zaraznim delta sojem virusa.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Irana, u protekla 24 sata je ukupan broj slučajeva korona virusa dostigao 4,75 miliona, sa 40.623 nova slučaja, prenosi Rojters.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od korona virusa porastao je na 103.357, saopštila je državna televizija.

Zdravstvene vlasti upozorile su da bi dnevni broj smrtnih slučajeva mogao da dosegne i 800 slučajeva u narednim sedmicama, ukoliko građani ne budu poštovali zdravstvene mere koje su na snazi.

Vlasti su uvele dvonedeljnu zabranu putovanja drumskim saobraćajem koja će trajati do 27. avgusta.

Vlada Irana još uvek nije objavila da li će uskoro biti uvedene nove mere ograničenja protiv korona virusa.

Korisnici društvenih mreža kritikovali su vladu zbog spore vakcinacije, od 83 miliona stanovnika Irana, samo je oko 6,5 miliona u potpunosti vakcinisano.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*