U Skupštini nastavljena rasprava o amandmanima o vojnom obrazovanju

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o amandmanima na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, a sednici prisustvuje i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Na Predlog zakona o vojnom obrazovanju poslanici su podneli ukupno 653 amandmana, a Vlada je predložila Narodnoj skupštini da prihvati jedan amandman, navodi se na zvaničnoj internet stranici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Na sve predložene zakone iz oblasti odbrane podneto je ukupno 1.600 amandmana.

Na dnevnom redu četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja, koja je počela usvajanjem dnevnog reda 24. aprila, nalazi se 14 tačaka, jer su pored 13 tačaka koje je predložila predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, poslanici usvojili da se na dnevnom redu nađe i Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine, koji je predložila Srpska radikalna stranka.

Poslanici Skupštine Srbije završili su na sednici održanoj 27. aprila načelnu raspravu o setu zakona iz oblasti odbrane i usvojili predloge odluka koji se odnose na učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u ovoj godini.

Na dnevnom redu sednice su Predlog odluke o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini, zatim Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2018. godini.

Takođe, poslanici će razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, te Predlog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Sedma tačka dnevnog reda je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, osma Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, a deveta Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđvanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra.

Poslednje dve tačke dnevnog reda su Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, te Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti odbrane.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*