U Srbiji 575 slučajeva malih boginja

Od oktobra do danas zabeleženo je ukupno 575 slučajeva malih boginja u Srbiji, od kojih je 179 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najmlađa obolela osoba uzrasta je dva meseca, najstarija 60 godina, a 90 odsto obolelih je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se u saopštenju „Batuta“.

Hospitalizovana je trećina obolelih ili je hospitalizacija u toku, a teže komplikacije malih boginja u vidu upale pluća registrovana je kod 65 obolelih osoba, prenosi RTV.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom pijavljena je 23. oktobra, a do 20. decembra, registrovano je 248 obolelih osoba, saopštava „Batut“.

Od početka novembra prijavljene su epidemije malih boginja na teritorijama gradova Beograda, Kraljeva, Niša i u opštini Bujanovac, dok je u decembru prijavljena epidemija u Smederevskoj Palanci i u opštinama Velika Plana i Bojnik.

U Tutinu je prijavljena porodična epidemija malih boginja.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi registrovani su u i u Subotici, Preševu, Vranju, Novom Sadu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Boru i Leskovcu.

U saopštenju na sajtu instituta se dodaje da se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*