U Srbiji 65 odsto zatvorske populacije vakcinisano

BEOGRAD –

Medicinski radnici u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, moći će da pristupe servisu javnog zdravlja i provere da li su novoprimljeni pritvorenici i osuđenici vakcinisani protiv korona virusa pre dolaska u kazneno-popravnu ustanovu, saopštila je danas Uprava.

Uprava napominje da će to u velikoj meri olakšati rad zaposlenih u Službi za zdravstvenu zaštitu koji će moći da provere vakcinalni status i sve potrebne podatke o dobijenim vakcinama, kao i da unesu podatke o imunizovanim licima u kazneno – popravnim ustanovama.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, unsplash, 2

Izvor: Unsplash

Ističe se da je u ovom trenutku 65 odsto osuđenih i pritvorenih lica vakcinisano u celom sistemu, dok u najvećem zavodu u zemlji, KPZ u Sremskoj Mitrovici, broj imunizovanih prelazi 80 odsto.

Zahvaljujući strogom poštovanju mera prevencije, trenutno 82 lica lišena slobode ima infekciju korona virusom, što je 0,7 odsto od ukupno 10.552 lica u zavodima.

Uprava ukazuje da se veliki broj lica svakodnevno prima u zavode, zbog čega se sva novoprimljena lica smeštaju u preventivni karantin od 14 dana i testiraju se antigenskim testom.

„Tokom pandemije smo sačuvali human aspekt izvršenja kazne i omogućili posete uz strogo poštovanje mera prevencije i nošenje zaštitnih maski i vizira koje zavodi kupuju za osuđena i pritvorena lica“, navodi Uprava.

U 10 zavoda je omogućena komunikacija sa članovima porodice preko „Vibera“ i „Skajpa“, poput OZ u Beogradu, KPZ u Sremskoj Mitrovici i Nišu, a poseban akcenat Uprava je stavila na maloletnike i žene tako da ovaj vid kontakta postoji i u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*