U Srbiji radi 20.000 stranaca s dozvolom

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović izjavio je da je tokom ove godine izdato više od 20.000 dozvola za rad stranim državljanima.
gradnja gradjevinci
Foto: Tanjug (D. Nikolić, ilustracija)

On je za  Tanjug  objasnio da NSZ posreduje u zapošljavanju i stranih državljana, ali da je po tom pitanju glavna uloga NSZ izdavanje dozvola za rad.

„Osnovni uslov je da je stranom državljaninu prethodno izdata dozvola za boravak, a nakon toga, ukoliko se poslodavac obrati sa zahtevom, strano lice može da dobije i dozvolu za rad. Mi u ovoj godini imamo nešto intenzivniji proliv stranaca. Do sada smo izdali preko 20.000 dozvola za rad, dok je protekle godine bilo 13.000 izdatih dozvola”, rekao je Martinović.

Kako je rekao, nije reč o migrantima, već o stranim državljanima, u najvećem broju iz Kine, Turske, Rusije, Indije, Ukrajine i Severne Makedonije, ali da ih ima iz svih zemalja.

„Najčešće su u pitanju strane kompanije koje su angažovane u Srbiji. Dovode svoje ljude, jer im je potrebna radna snaga koja poznaje njihov jezik i koja se lako može uključiti u njihove procese rada”, objasnio je Martinović.

Kada je reč o domaćim radnicima na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) trenutno se nalazi 482.000 osoba i to je najmanji broj nezaposlenih u protekle dve decenije, izjavio je Martinović.

On kaže da je samo u prvih 10 meseci ove godine 191.000 osoba koje su bile na evidenciji NSZ našlo posao, što je za 9,1% više nego prethodne godine.

Martinović navodi da kao što se smanjuje broj lica na birou, tako je i pozitivan trend da se smanjuje broj lica koja primaju novčanu nadoknadu od NSZ. To pokazuje da je manje otpuštanja nego ranije, zaključuje Martinović.

„Poslednja isplata je izvršena za 29.000 lica, ali ako pogledamo godinu dana ranije vidimo da smo imali i po 33.000 lica mesečno. Reč je o ljudima koja su proglašena tehnološkim viškovima, koji su radili na određeno vreme ili po nekim drugim kratkoročnim ugovorima, a izgubili su posao nezavisno od svoje volje ili želje“, ističe direktor NSZ.

Martinović navodi da je kvalifikaciona struktura onih koji su na evidenciji NSZ vrlo nepovoljna jer je 34% njih bez kvalifikacija ili su polukvalifikovani, 50% su lica sa srednjom stručnom spremom, dok ostatak čine fakultetski obrazovana lica. Oko 20% lica su mladi do 30 godina, najveći broj lica je od 30-50 godina, dok ostatak čine oni stariji, navodi Martinović.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*