U sredu konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda

Novi saziv Skupštine Grada Beograda biće konstituisan na sednici u sredu, 9. maja, na kojoj će biti potvrđeni mandati novim odbornicima, izabrani predsednik parlamenta, njegov zamenik, kao i sekretar Skupštine, a nakon toga počinje da teče rok od 30 dana za izbor gradonačelnika.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da još uvek nije poznato koliko će odborničkih grupa biti u narednom sazivu, ali i da je održan radni sastanak sa predstavnicima izbornih lista na kojem je podstignut dogovor o tehničkim detaljima održavanja konstitutivne sednice, navodi se na zvaničnoj internet stranici beograd.rs

„Važno je da upoznamo nove odbornike, koji su prvi put dobili mandate u Skupštini grada, sa radom gradskog parlamenta i procedurama. Nisu ista pravila u republičkoj skupštini i u lokalnoj samoupravi“ – rekao je Nikodijević.

Zato će, dodaje, svim odbornicima biti podeljeni akti koji su važni za rad parlamenta, poput Odluke o Gradskoj upravi, Poslovnika o radu, Statuta grada…

Na konstitutivnoj sednici bira se i nova Gradska izborna komisija, s obzirom na to da njen sastav uvek treba da oslikava sastav odborničkih grupa u parlamentu, odnosno sve liste imaju predstavnike u komisiji u odnosu na procenat osvojenih glasova.

Predsednika Skupštine grada predlažu odbornici, jedna trećina njih, potpisima. Za izbor prvog čoveka parlamenta potrebna je apsolutna većina, a ista pravila važe i za njegovog zamenika.

Gradonačelnika, koji mora biti iz redova odbornika, na prvoj narednoj sednici po konstituisanju parlamenta predlaže predsednik Skupštine grada. Kandidat za gradonačelnika predstavlja svoj program i tim koji čine njegov zamenik i članovi Gradskog veća, koji ne moraju biti odbornici.

„Kao što zakon nalaže, novi predsednik Skupštine grada će u roku od 30 dana zakazati novu sednicu na kojoj se bira gradonačelnik. Ta sednica može biti održana dan nakon 9. maja, a može i 9. juna, ali garantujem da će sve biti završeno u zakonom predviđenim rokovima. Ne bih spekulisao koji je to datum, ali će zakon biti ispoštovan“ – rekao je Nikodijević.

Sednici će predsedavati najstariji odbornik uz pomoć dva odbornika izabranih na predlog dve najveće odborničke grupe, a predsednik i njegov zamenik biraju se iz redova odbornika.

Lokalni izbori u Beogradu održani su 4. marta, a na njima je pobedila lista „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd” sa osvojena 64 odbornička mandata. Lista „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju” imaće 26 odbornika, lista „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik” 12, a koalicija SPS i JS osam odborničkih mesta.

Gradska izborna komisija dodelila je 28. marta odborničke mandate po redosledu na izbornim listama, počev od prvog kandidata. Od 24 liste, koliko su učestvovale na izborima, 20 nije prešlo cenzus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*