U Subotici obeležena školska slava – Sveti Sava

Đaci i nastavnici svih osnovnih i srednjih škola u našem gradu bogatim kulturno umetničkim programima obeležili su danas školsku slavu – Svetog Savu. Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, svečano je bilo i u Osnovnoj školi „Matko Vuković” u kojoj su, osim obeležavanja slave, počeli i treći Dečji svetosavski dani.

U prepunoj fiskulturnoj sali škole prisutnima se na ovoj svečanosti obratila Mirjana Stevanović, direktorica škole. Ona se zahvalila gostima koji su uveličali ovo školsko slavlje, navode na zvaničnoj interenet stranici subotica.rs.

„U ime svih učenika, njihovih roditelja i svih zaposlenih obratila bih se rečima vladike Nikolaja koji kaže da je čitav ovaj svet jedan veliki klavir, a da je svako od nas jedna dirka i kada dodirnemo tu dirku mi čujemo eho svoje duše. Pogledavši vas sve danas, moja duša je plemenita i lepa i hvala svima koji su danas sa nama“ – kazala je Mirjana Stevanović.

Sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti Jasmina Stevanović je u ime lokalne samouprave i u svoje lično ime čestitala učenicima i njihovim nastavnicima školsku slavu i istakla da joj je pripala velika čast da ove godine baš ona bude kuma Osnovne škole „Matko Vuković” i trećih Dečjih svetosavskih dana.

„Manifestacija Svetosavski dečji dani počela je iz ove škole i iz godine u godinu uključuje sve više škola i prerasta u značajnu manifestaciju za ovaj grad. Bitno je što svake godine na ovaj dan posećujemo sve škole i uveravamo se u to šta sve deca umeju i mogu i kako na pravi način prenose vrednosti koje nam je utkao Sveti Sava“ – rekla je Jasmina Stevanović

Vrlo je bitno, naglasila je, da deca razumeju značaj lika i dela Svetog Save, kao nekog ko je utkao ono najbitnije u školstvu i obrazovanju, stvarao srpsku crkvu, državu i kulturu, ali bio poznat i po tome da je mirio zavađene, širio dobre namere među susedima i bio poštovan i cenjen ne samo kod svog naroda, nego kod svih na balkanskom prostoru.

Svečano je danas bilo i u srednjoj Hemijsko-tehnološkoj školi gde su đaci, takođe pripremili bogat slavski program kome je prisustvovala Nataša Aleksić, član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja.
Direktor škole Nikola Matković se zahvalio lokalnoj samoupravi i prisutnim gostima koji su uveličali školsku slavu i podsetio na životni put Rastka Nemanjića – Svetog Save.

„Njegova dela treba da nam budu inspiracija za časno obavljanje naših obaveza, za dobre, poštene, iskrene, međusobne odnose ispunjene poštovanjem“ – rekao je Nikola Matković.

Kuma školske slave u OŠ „Đuro Salaj“ bila je Nataša Aleksić. I u ovoj, kao i u ostalim školama u našem gradu, danas je bilo svečano, baš kako dolikuje obeležavanju školske slave – Svetog Save.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*