U Subotici prve baterije za električne automobile 2023.

elektricni auto
Foto: pixabay.com

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice, koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

„ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija“, kaže menadžer razvoja Ana Perović.

Kompleks će biti izgrađen u Subotici, na mestu bivše fabrike 29. novembar, čime će se prvobitna funkcija objekta i zemljišta zadržati, ali sada sa visko-tehnološkom proizvodnjom i jedinstvenim razvojem, dodaje Perovićeva.

Primarni razvoj se odnosi na baterije zasnovane na LFP tehnologiji (Litium Fero Fosfat).

Za razliku od široko rasprostranjenih baterija, one ne sadrže kobalt i nikal. Namenjene su za električna vozila i skladišta energije vezane za solarne elektrane i vetro parkove.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina.

Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno milijardu evra, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 miliona.

Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći, dodaje Perovićeva.

„Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena “mega fabrika“ koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje“, rekla je ona.

Perovićeva ukazuje da je 16 GWh (gigavatsati) više od milijardu baterija koje se nalaze u savremenim mobilnim telefonima, a prevedeno u automobile – to su baterije za približno 330 hiljada čisto električnih automobila.

Plan je da u tom trenutku razvoja i proizvodnje, kompanija zapošljava 1.800 radnika.

„Trenutno je napravljena razvojna laboratorija koja je u ovom trenutku najbolje opremljena laboratorija u zemlji. Adaptacija postojećih, izgradnja novih proizvodnih objekata, kao i instalacija opreme, odvijaće se sredinom i krajem sledeće godine. Pilot proizvodnja, odnosno, prva automatizovana proizvodnja baterija startuje početkom 2023. godine“, rekla je Perovićeva.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*