U Užicu sada ima više zaraženih nego u piku epidemije

Čak 40 novih slučajeva korona virusa u Zlatiborskom okrugu prijavio je danas Zavod za javno zdravlje iz Užica, od čega čak 21 u ovom gradu.

Radi se o ubedljivo najlošijem bilansu od početka epidemije. Šestoro zaraženih je iz Požege, po četvoro iz Čajetine i Sjenice, dva su iz Kosjerića, a po jedan iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja. Novozareženih u Zlatiborskom okrugu danas nema samo u Bajinoj Bašti i Arilju.

Kako je izvestio ZZJZ iz Užica, korona je uzela i sedamnaestu žrtvu na ovom području, radi se o Užičaninu starom 61 godinu.

O kako dramatičnom skoku obolellih se radi govori podatak da je od početka epidemije do juče u na području Užica i okolnih devet opština bilo registrovano 246 lica obolelih od korone. Sa novih 40 slučajeva, što je jedna petina od ukupnog broja do juče, broj obolelih od korona virusa se popeo na 284.

Što je još alarmantije poslednjim testiranjem bilo je obuhvaćeno 68 lica, dok je danas u laboratoriju u Batajnicu poslato preko 100 uzoraka testiranih.

Više oboljevaju sada nego u najgorem piku epidemije

Poređenja radi, od proglašenja epidemije brojka obolelih na dnevnom nivou tek nekoliko puta je prešla preko 10. Zatim, Užice u jeku epidemije nije imalo više od tri obolela dnevno, dok je najviše obolelih u jednom danu – sedam – bilo prošle sedmice. U Užicu su do sada od korone obolele 104, s tim što je petina pozitivnih potvrđena danas.

Užički Gradski štab za vanredne situacije saopštio je da je došlo do očekivanog povećanja broja zaraženih virusom kovid 19 kao posledica nepridržavanja preventivnih mera zaštite i preporuka nadležnih organa.

Odložite proslave

– Štab poziva organizatore maturskih proslava, roditelje i decu da, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, postupe odgovorno i odlože održavanje proslava i na taj način ispoštuju preporuke epidemiologa. Ukoliko se odluče za održavanje proslava još jednom skrećemo pažnju da je od posebnog značaja da se i organizatori i učesnici skupova strogo pridržavaju datih preporuka koje podrazumevaju nošenje zaštitinih maski i održavanje preporučene distance – navodi se u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije.

Odavde je poručeno da će nadležni organi Gradske uprave vršiti strogu kontrolu sprovođenja preventivnih mera prilikom okupljanja, a nije isključeno da narednih dana budu uvedene zabrane okupljanja, ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i primenjene druge mere.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*