U Vojvodini nema koronavirusa, otklonjena sumnja sa državljanina Kine

EPA-EFE/YUAN ZHENG CHINA OUT

NOVI SAD –

U Novom Sadu je juče registrovan jedan slučaj sumnje na oboljevanje od koronavirusa, ali je dijagnostikom ta sumnja otklonjena, izjavio je danas u Subotici pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

On je rekao da se sumnja pojavila nakon šte se jedan državljanin Kine javio lekaru sa respiratornim problemima.

EPA-EFE/YUAN ZHENG CHINA OUT

„U Vojvodini nemamo nijedan slučaj koronavirusa, imali smo juče u Novom Sadu epidemiološku sumnju na jednog državljanina Kine. Nakon opsežnih epidemioloških mera i analize isključeno je da je on oboleo od koronavirusa, odnosno imao je samo jedan akutni respiratorni sindrom“, rekao je Gojković.

On je dodao da su sve epidemiološke službe u pokrajini u fazi pripravnosti, te da građani nemaju potrebe ni za kakvom panikom.

Gojković naglašava da će u slučaju pojave obolelih biti aktiviran mehanizam da se oboleli stave u izolaciju.

„To je, na kraju krajeva, pokazao i slučaj juče u Novom Sadu, gde je od kako se pacijent javio lekaru, pa do smeštaja i njegove dijagnostike proteklo manje od tri sata“, rekao je on.

Gojković kaže da sistem u pokrajini ima iskustva iz sličnih epidemija i spreman sistem za odgovor na takve eventualne slučajeve.

„U okviru kompletnog epidemiološkog nadzora na teritoriji Vojvodine, subotička bolnica ima posebno odvojen deo infektivnog odeljenja koje je upravo pripremljen i spreman za eventualni karantinski udeo u lečenju bolesti za koje mislim da neće biti potrebe. Ali moramo se pripremati. Ponašamo se kao da nema ništa, a pripremamo se kao da ćemo imati problem“, rekao je sekretar prilikom posete ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaje da je virus gripa srednjeg intenziteta za ovaj period godine, osim u Kikindi, Kuli, Staroj Pazovi i Vrbasu gde je višeg intenziteta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*