U Vojvodini privremeno obustavljen rad u vrtićima i školama zbog gripa

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

Na osnovu preporuke Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u skladu s članom 105. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji AP Vojvodine zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.

Foto: Dnevnik/ Filip Bakić

Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine.

Odluka o načinu nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada biće doneta naknadno.

Tokom 19. nedelje nadzora nad gripom, u Vojvodini je registrovan visok prag intenziteta virusa gripa i rastući trend incidencije oboljenja sličnih gripu.

Prvi put tokom ove godine intenzitet virusa gripa iznad epidemijskog praga registrovan je na teritoriji pet okruga u AP Vojvodini, što ukazuje na široko rasprostranjenu aktivnost virusa u Pokrajini.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo o svemu je obavestio Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, kao i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, i na osnovu procene epidemioloških službi Instituta za javno zdravlje Vojvodine, predložio meru privremene obustave rada predškolskih i školskih ustanova. Na osnovu ove preporuke, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje doneo je Odluku o privremenoj obustavi rada predškolskih i školskih kolektiva na teritoriji Vojvodine. Radi zaštite zdravlja dece, nastava se obustavlja od 12. do 21. februara 2020. godine.

Osim toga, kako bi se smanjio pritisak na sistem zdravstvene zaštite, rukovodstvu svih zdravstvenih ustanova za stacionarno lečenje na teritoriji Vojvodine preporučen je nastavak primene mere zabrane ili ograničenja poseta pacijentima. Ove mere biće na snazi dok stopa incidencije virusa i oboljenja sličnih gripu ne bude ispod epidemijskog praga.


Dovoljno maski u zdravstvenim ustanovama

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, sve zdravstvene ustanove obezbeđene su potrebnim materijalom za zaštitne mere i sprovedeni su svi epidemiološki standardi za zaposlene u zdravstvu.


– Imamo visok intenzitet virusa gripa i registrovano je 881 pacijent na 100.000 stanovnika u prethodnih sedam dana. Stoga smo predložili da se raspuste škole i vrtići i to je prva mera. Pratićemo i dalje rast virusa, a u svim bolnicama u Vojvodini već su zabranjene posete. Sledeća mera bi mogla da bude zabrana javnih okupljanja. Najviše obolelih je u grupi od pet do 14 godina. Najviše su ugroženi hronični bolesnici i u Institutu za plućne bolesti imamo specijalnu jedinicu čiji kapaciteti su usmereni na lečenje ovih bolesnika – kazao je pokrajisnki sekretar za zdravstvo profesor dr Zoran Gojković.

Najviše vrednosti specifičnih stopa incidencije oboljenja sličnih gripu i akutne respiratorne infekcije registrovane su u uzrastima predškolske i školske dece:

Tokom ove nedelje, PCR laboratorijskim testiranjem 52 uzorka biološkog materijala, infekcija virusom gripa tipa A(H3N2) je dokazana kod 29, tipa A(H1N1)pdm09 kod 10, a tipa B kod jednog pacijenta, kaže se u saopštenju Instituta za javno zdravlje Vojvodine koje je potpisao koordinator sentinelnog nadzora dr Mioljub Ristić.

Podsetimo, H1N1pdm09 je virus svinjskog gripa koji je izazvao pandemiju 2009. godine, i tako dobio i ime. Njegova varijanta je A(H3N2), koja se prvi put pojavila u julu 2011. godine, a prvi put je detektovana 2010. kod svinja, pa je po tome dobila i ime. Od tada najčešće dominira u sezoni gripa, izazivajući najviše hospitalizacija.

Iako su simptomi gripa uglavnom slični, bez obzira na to koja vrsta virusa je u pitanju, virus H3N2 dominantan je soj i s većim procentom komplikacija. Od 2003. do 2013, tri sezone gripa u kojima je ovaj soj bio dominantan imale su najviši procenat mortaliteta. Izuzetak je, naravno, pandemija virusa H1N1 iz 2009. godine.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*