U Vranju izgrađeno 186 stanova za bezbednjake, uskoro početak izgradnje još 289 stanova

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Komisije za koordinaciju aktivnosti u izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji je održan u zgradi Vlade Srbije.

 

Članovi Komisije upoznali su premijerku sa dinamikom radova na izgradnji stanova u gradovima širom Srbije i ukazali da su neki od tih stanova završeni.

 

Tokom meseca juna, završena je izgradnja 1a faze u Vranju – 186 stanova u četiri objekta. Do sada je u tom gradu useljeno 136 stanova, dok se ovih dana očekuje početak izgradnje 289 stanova u fazi 1b. Predsednica vlade je tim povodom najavila i skoru posetu Vranju, kako bi obišla useljene porodice i lično se upoznala sa dinamikom radova koji su u toku.

 

Radovi u okviru faze 1b već su otpočeli u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Kragujevcu. Javni poziv za prodaju stanova u okviru ove faze biće objavljen 1. septembra, dok će elektronska prijava početi od 1. oktobra ove godine, kada će se zainteresovani prijavljivati za kupovinu stanova u Beogradu, a potom i u ostalim gradovima.

 

U okviru kompletne prve faze (1a i 1b) u Republici Srbiji biće izgrađeno blizu 7.900 stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Kragujevcu, Vranju i Sremskoj Mitrovici.

 

Program stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti iniciran je krajem 2017. kad je održana konstitutivna sednica vladine Komisije za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanove za pripadnike snaga bezbednosti, na osnovu kojeg se projekat realizuje, usvojen je u maju 2018. godine u Narodnoj skupštini. Pored rešavanja stambenog pitanja velikog broja pripadnika snaga bezbednosti, očekivani efekat programa je i dalji rast građevinarstva i rast BDP-a, kao i angažovanje domaće građevinske operative i korišćenje domaćeg građevinskog materijala.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*