U Zagrebu održana misa Paveliću; Linta: Hrvatska utemeljena na ustaštvu

Илустрација
ZAGREB, BEOGRAD –

U bazilici Srca Isusova u centru Zagreba održana je misa zadušnica za vođu ustaša Antu Pavelića, povodom 60. godišnjice od njegove smrti, nakon čega su njegove pristalice delile kalendare s njegovim citatima i čestitali Novu godinu uz ustaški poklič „Za dom spremni“.

Misa je održana u subotu, na dan Pavelićeve smrti, a prisustvovalo joj je oko 100 osoba, prenosi portal srpske manjine u Hrvatskoj „Novosti“.

Ilustracija

Poziv na misu ranije je preko društvenih mreža uputilo udruženje „Hrvatski domobran Zagreb“, koja izdaje istoimeni list u kojem se otvoreno slavi ustaški pokret i nacistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH) i negiraju počinjeni zločini u Drugom svetskom ratu.

Povodom mise, oglasio se predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, koji je ocenio da je to jedan u nizu primera da Hrvatska nije utemeljena na antifašizmu, već da je njen temelj ustaštvo.

Kako je rekao, misa je jedan u nizu dokaza da se Katolička crkva nikada nije ogradila od stravičnih ustaških zločina i nikada nije osudila počinjeni genocid nad srpskim narodom u NDH.

„Hrvatska je pronacistička i šovinistička država jer se hrvatski narod nije suočio sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću, što potvrđuju brojna istraživanja“, rekao je Linta.

On je dodao da sve značajnije institucije u Hrvatskoj, kao što su Katolička crkva, političke stranke desne orijentacije, Sabor, Vlada, predsednica, HRT, Fudbalski savez Hrvatske, niz udruženja hrvatskih veterana i mnogi drugi, rade na „rehabilitaciji genocidne NDH i ustaša“.

Prema njegovim rečima, glavni razlog za takvo stanje je i to što je komunistički režim posle Drugog svetskog rata onemogućio da hrvatski narod prođe proces denacifikacije kroz koji je prošao nemački narod.

„Takođe, vrh Komunističke partije je dozvolio da u partizanske jedinice tokom 1944. i 1945. godine pređe veliki broj ustaša i domobrana koji su kasnije zauzeli visoke funkcije u komunističkom režimu. Nažalost, procesu rehabilitacije NDH i ustaštva u Hrvatskoj u velikoj meri pomaže i ćutanje EU i zapadnih sila iz svojih interesa“, ocenio je Linta.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*