U znak sećanja na ubijenu porodicu Zec spomen ploča na Sljemenu

(Printskrin)

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević izjavio je, povodom 31. godišnjice ubistva srpske porodice Zec, da će Grad Zagreb na mestu ubistva majke Marije i kćeri Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen ploču kao podsećanje na počinjeni zločin.

„Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7.decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu naĂ‚Â zagrebačkoj Trešnjevci i odveli njegovu suprugu i kćer do planinarskog odmorišta Adolfovac, gde su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali”, rekao je gradonačelnik Tomašević, preneo je Tanjug..

U tom smislu, kazao je on, izuzetno je bitno obeležiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obeležiti to mesto kao trajno sećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

„Grad Zagreb će to napraviti, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mestu“, kazao je Tomašević na komemoraciji koju su organizovali Antifašistička liga i Srpsko narodno veće.

“Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u istoriji ovog grada, stojim ovde kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili na to šta se ovde dogodilo“, istakao je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

U znak sećanja na zagrebačku porodicu Zec položeni su venci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu učestvovali su, među ostalima, i potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić i ambasadori Norveške i Srbije.

“Došli smo ovde po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovde se učimo toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima da budemo oslonac“, naglasila je aktivistkinja Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

„Sve što se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji su se mogli osećati ugroženo, i onih koji su osudili ubistvo deteta i njegovih roditelja, ali to nisu imali snage da kažu izvan svoja četiri zida“, kazala je Samardžija.

Danas se navršava 31 godina od ubistva tročlane srpske porodice Zec u Zagrebu, za čija brutalna ubistva niko nije odgovarao.

U noći između 7. i 8. decembra 1991. zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je na pragu svoje kuće na Trešnjevici. Njegovu ženu Mariju i ćerku Aleksandru ubice su odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali, a tela zatrpali smećem.

Zbog ubistva uhapšeni su Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanovic. Iako su priznali zločin bez prisutva advokata, Sud je ocenio da je njihovo priznanje pribavljeno na nezakonit način i oni su oslobođeni.

Likvidirani Mihajlo Zec je bio poslovođa u mesari Križevčanka na početku Petrinjske ulice u Zagrebu. Poznavali su ga mnogi u Zagrebu i neke od ubica je poznavao od ranije. Osim Mihajla, u kući je te noći bila i njegova supruga Marija (36), deca Aleksandra (12), Dušan (10) i Gordana (7).

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*