Ubijeni napadač u Oklandu bio inspirisan ISIS-om, ranio najmanje šest osoba

VELINGTON –

Policija Novog Zelanda je danas ubila „nasilnog ekstremistu“ poznatog policiji, izjavila je novozelandska premijerka Džasinda Ardern, nakon što je napadač u supermarketu nožem ranio najmanje šest osoba.

Napadač, državljanin Šri Lanke, koji je bio na Novom Zelandu deset godina, bio je inspirisan militantnom grupom Islamska država i bio je „pod konstantnim nadzorom“, izjavila je Ardern, a prenosi agencija Rojters.

„Nasilni ekstremista izveo je teroristički napad na nedužne građane Novog Zelanda. On je očigledno bio pristalica ideologije ISIS-a“, dodala je Ardern.

spanija, napad,kambrils jpg

Izvor: EPA (Jaume Sellart),ilustracija

Napadač, koji nije identifikovan, bio je „osoba od interesa“ oko pet godina, navodi Ardern, dodajući da je ubijen u roku od 60 sekundi od početka napada u Oklandu.

Policija, koja je pratila čoveka, mislila je da je ušao u supermarket da obavi kupovinu, ali je on, prema rečima jednog od svedoka, izvukao veliki nož i počeo da ubada ljude.

„Radili smo apsolutno sve što je bilo moguće kako bismo ga pratili, a činjenica da smo mogli intervenisati tako brzo, za otprilike 60 sekundi, pokazuje koliko smo ga pažljivo posmatrali“, rekao je policijski komesar Endrju Koster na konferenciji za novinare.

Napadač je, kako navodi, delovao sam, a policija je uverena da nema dalje pretnje za javnost.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama prikazani su kupci u supermarketu nekoliko sekundi nakon što je izveden napad.

„Ovde je neko sa nožem … ima nož. Neko je izboden“, može se čuti jedna žena.

Čuvar je zamolio ljude da napuste tržni centar nedugo pre nego što je odjeknulo oko šest hitaca.

Ardern je rekla da do današnjeg dana ovaj čovek nije počinio prekršaje koji bi doveli do njegovog hapšenja i pritvora.

Od šest ranjenih ljudi, troje je u kritičnom stanju, jedan u teškom, a drugi u umereno teškom stanju, saopštila je lokalna služba hitne pomoći.

Na Novom Zelandu pao i internet zbog sajber napada

Treći najveći internet provajder na Novom Zelandu „Vocus NZ“ je saopštio danas da je došlo do privremenog pada interneta zbog njegovog odgovora na sajber napad.

Kompanija je saopštila da su njeni sistemi blokirali napad uskraćivanja usluge (DDoS) izveden na jednog korisnika, zbog čega su neki korisnici „Vocus-a“ u najvećim gradovima u zemlji, Oklandu, Velingtonu i Krajsterču, pretrpeli zastoje, prenosi agencija Rojters.

Problem je, kako je saopšteno iz te kompanije, rešen u roku od 30 minuta.

DDoS napad je način na koji hakeri ometaju server preplavljujući ga većom količinom internet saobraćaja.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*