Učenici danas polagali test iz srpskog jezika u okviru završnog

Pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić obišao je danas u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Beogradu učenike osmog razreda koji su polagali test iz srpskog jezika u okviru završnog ispita.

 

Učenici su počeli da rade test u 9 časova kada se oglasilo školsko  zvono.

 

Pašić je rekao da će test ove godine polagati oko 68.000 učenika i da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve.

 

On je podsetio da je za razliku od prethodnih godina kada su testovi štampani u štamparijama koje su izvan sistema obrazovanja, ove godine promenjena cela procedura i da je realizacija završnog ispita digitalizovana u svim procesima koji se tiču pripreme, pregledanja i obrade testova.

 

“Nakon što đaci završe test, škole ih vraćaju školskim upravama, a oni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Novina ove godine je da će se testovi pregledati digitalno. Tu se obavlja njihovo skeniranje, a softver će pregledati zadatke zatvorenog tipa, dok će zadatke otvorenog tipa pregledati nastavnici putem računara”, naveo je pomoćnik ministra.

 

Prema njegovim rečima, na taj način je smanjen broj nastavnika koji pregledaju, a neće biti angažovano ni 5.000 šifranata kao prethodnih godina.

 

„Nastavnici koji budu pregledali zadatke otvorenog tipa neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole, kog grada. Svaki zadatak pregledaće po dva nastavnika, a ukoliko se njihovo bodovanje razlikuje, treći nastavnik-supervizor donosi konačnu odluku“, rekao je Pašić.

 

 

On je objasnio da završni ispit ima tri funkcije: sertifikacionu, što znači da će učenici steći uverenje o završenoj osnovnoj školi, selekcionu jer se vrednuje pri upisu u srednju školu, kao i evaluacionu jer se na osnovu toga rade analize uspeha postignuća učenika. Pomoćnik ministra je najavio i da će upis u srednju školu biti elektronski.

Direktorka škole Vesna Baričkov izjavila je da su u školi preduzete sve epidemiološke mere, kao i da su nastavnici obavezni da nose zaštitne maske.

 

„Po devet učenika je učionici. Razmak između klupa je dva metra, po jedan učenik sedi u klupi da bi se obezbedila poželjna distanca“, kazala je direktorka.

 

Ona je navela je da je zadovoljna kako su tekle pripreme za završni ispit.

 

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ 52 učenika polaže završni ispit.

 

Beograd,

  1. jun 2020. godine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*